Onderwijs

Van vluchteling tot programmeur

Door Gijs Ettes

Vluchtelingen worden in Nederland weliswaar opgevangen, maar kansen om zich vervolgens te ontwikkelen en aan het werk te komen, hebben ze nauwelijks. Dat kan anders, dacht Gijs Corstens, initiatiefnemer van Hackyourfuture. Met een aantal gelijkgestemden startte hij begin dit jaar een programmeercursus voor vluchtelingen die hen in zes maanden opleidt tot een volwaardig programmeur.

De vraag naar ICT’ers in Nederland blijft onverminderd groot. Uit cijfers van het UWV blijkt zelfs dat de helft van de ICT-bedrijven moeite heeft om vacatures voor bijvoorbeeld webdevelopers of business analisten in te vullen. Tegelijkertijd zitten er in de AZC’s door heel Nederland talloze getalenteerde en ambitieuze programmeurs in spe zich stierlijk te vervelen. Wachtend op een verblijfsvergunning kunnen ze alleen maar hopen dat ze straks de juiste papieren hebben om ergens aan de bak te komen. Een doodzonde, zo vond Corstens.

“Toen eind vorig jaar de vluchtelingencrisis tot uitbarsting kwam, merkte ik dat er ofwel heel negatief ofwel heel positief werd gepraat. Vluchtelingen waren de ene keer een bedreiging en dan weer een verrijking voor de samenleving.” Corstens geloofde beide verhalen niet zo, maar was juist geïnteresseerd in de achtergrond van de mensen die hierheen vluchtten. “Een deel van hen is hoogopgeleid en gedreven, maar heeft moeite om een baan op niveau te vinden of überhaupt aan het werk te komen. Ik besloot te onderzoeken wat ik daaraan kon doen.”

Motivatie

Corstens heeft altijd interesse in tech gehad en leerde zichzelf de basisprincipes van programmeren aan. “Online zijn talloze cursussen te vinden om zelfstandig dit soort vaardigheden eigen te maken. Dat biedt enorm veel kansen, zeker als je als statushouder zit te wachten in een AZC en letterlijk niets te doen hebt.” Na een oproep op Facebook stroomden de aanmeldingen langzaam binnen en inmiddels staat de teller op 600. “Momenteel zijn er 65 cursisten bezig of net afgestudeerd. Bij de intake hebben we gekeken naar hun basisvaardigheden en motivatie. Kunnen ze Engels, hebben ze inzicht en willen ze er alles aan doen om te leren programmeren, dan hebben we ze maar al te graag in de klas.”

Die klas bestaat overigens uit een bont gezelschap nationaliteiten. “De cursisten zijn overwegend technisch onderlegd en afkomstig uit Syrië, maar er zijn ook deelnemers uit Afghanistan, Irak, Eritrea en Palestina. Elke zondag krijgen ze les van een groep programmeurs die vrijwillig hun kennis overdraagt, al wordt ook zo’n 30 uur aan zelfstudie verwacht. In zes maanden tijd leren ze zo programmeren, zelfstandig problemen oplossen en projecten managen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de communicatie met mensen zonder technische achtergrond.”

Ook na afronding van de cursus kunnen deelnemers rekenen op begeleiding. ”Ze kunnen dan vaak als stagiair bij een techbedrijf aan de slag, waarbij ze onder begeleiding van een senior developer verder leren. Daarbij is het uitgangspunt wel dat het bedrijf openstaat om de cursist na de stageperiode aan te nemen.”

metselaerskamer

Succes

Succesverhalen zijn er volop. “Het beste voorbeeld is misschien wel de 24-jarige Ahmed, die uit Syrië vluchtte naar Nederland en ons per toeval via Facebook vond. Het begin was lastig, omdat Ahmed in zijn thuisland rechten studeerde, maar hij zette door en werd langzaam maar zeker verliefd op programmeren.” Ahmed kwam in oktober 2015 naar Nederland en kreeg afgelopen juli een stageplek als programmeur bij de startup Owlin. “Zo snel kan het dus gaan.”

Naast Hackyourfuture is Corstens druk in de weer met Open Embassy (www.openembassy.nl), dat werd ontwikkeld in samenwerking met Instituut voor Publieke Waarden. Op de website kunnen statushouders terecht met al hun vragen over het leven in Nederland, waarbij je kunt denken aan belastingen en het maken van een cv. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden om de vragen te beantwoorden.

Een ander project richt zich niet op vluchtelingen, maar op de armoede in onze hoofdstad. “Een vijfde van de inwoners van Amsterdam leeft in armoede. We willen hen laten zien op welke rechten en voorzieningen ze aanspraak kunnen maken.” Het typeert de langetermijndoelstelling van Corstens, gericht op het inzetten van tech voor goede doelen.

Toekomst

Voor volgend jaar mei verwacht hij dat 80 deelnemers de programmeercursus van Hackyourfuture hebben afgerond. De komende maanden zal dat aantal nog groeien, want er liggen plannen om internationaal uit te breiden. Corstens: “we willen starten met pilots in Londen en Kopenhagen. Daar is de situatie met vluchtelingen vergelijkbaar als hier. Bovendien is ons netwerk in beide steden goed, waardoor we gemakkelijker sponsoren en leraren kunnen vinden.”

Maar uiteindelijk is het niet de kwantiteit, maar de kwaliteit die ertoe doet. “Cijfers zijn mooi, maar helpen we mensen echt aan een baan en een betere toekomst? Dat is wat ertoe doet en dat zal altijd onze focus blijven. Zolang er vluchtelingen zijn waar we in geloven, blijven we dit doen.”

Zelf je steentje bijdragen? Kijk op de website van Hackyourfuture op welke manier je kunt helpen.

Dit artikel delen

Gerelateerde onderwerpen

Onderwijs

Lees dit hierna