eSports

Spelen als een meisje is een compliment in eSports

Vrouwen combineren technologie met hun persoonlijkheid en vaardigheden om de toekomst van eSports vorm te geven.

Hoewel eSports toernooien speciaal voor vrouwen voor flink wat opschudding hebben gezorgd, zien steeds meer mensen het belang in van het creëren van een vriendelijkere atmosfeer voor vrouwelijke deelnemers.

Om de strijd aan te gaan met de door mannen gedomineerde competitieve gamewereld, hebben vrouwelijke pro’s zowel on- als offline hun eigen communities gebouwd, zodat ze zich kunnen richten op wat zij belangrijk vinden: gamen.

Mattye-0 (2)

“In de gamingwereld hoor je mensen wel eens zeggen ‘je speelt als een meisje,’vertelde ”Matilde “Mattye” Wiik van het  LGB damesteam  in oktober aan Intel UK .

“Wij zien geen verschil tussen mannen en vrouwen in eSports, dus willen wij van die term iets positiefs maken,” vertelde ze.

Haar team is onderdeel van een grotere beweging die erop gericht is om meer vrouwen te stimuleren om deel te nemen aan eSports, omdat er nog steeds meer mannen in actief zijn dan vrouwen

Slechts 5% van de pro-gamers is van het vrouwelijk geslacht , volgens Morgan Romine van de belangengroep diversiteit in eSports AnyKey waardoor het voor hen moeilijker is om terecht te komen in grote openbare competities. Romine, een van de eerste leden van het inmiddels opgeheven meidenteam Frag Dolls, vertelde dat vrouwen niet worden tegengehouden door interesse of vaardigheden, maar door  zichtbaarheid en betrokkenheid.

“Als je niemand de voorbeeldrol ziet spelen door deel te nemen en te winnen, is het een flinke drempel om het zelf te gaan doen,” vertelde Romine tijdens een  recent GDC panel in San Francisco.

“Als we willen dat er meer vrouwen op het hoogste niveau deelnemen moeten we dat vanaf de basis opbouwen.”

women_esports_2016

Volgens Lee Machen, director of developer relations van Intel helpen vrouwencompetities en initiatieven om meer vrouwen te stimuleren om deel te nemen het tij te keren.

“Mensen die op een evenement geen soortgelijke personen aantreffen en niet welkom worden geheten door de aanwezigen zullen al gauw hun interesse verliezen en iets anders vinden om te gaan doen,” vertelde Machen.

Competities speciaal voor vrouwen vormen een ondersteunende omgeving en zetten de toewijding aan de sport van pro’s in de spotlight.

Als ze gevraagd worden vanaf wanneer ze gamen echt serieus gingen nemen, verwijzen vele professionele vrouwelijke gamers naar het moment waarop ze samen met andere meiden in esports gameden. Wiik werd in 2013 voor het eerst lid van een damesteam. Ze vertelde dat de verbinding met andere vrouwelijke spelers haar hielp inzien dat meiden ook gewoon konden winnen.

“Dat inspireerde me om te blijven gamen, mezelf te ontwikkelen en aan meer wedstrijden mee te doen,” vertelde Wiik

Communities voor vrouwen zijn een oase van rust in de zee van lastige mannelijke deelnemers en online intimidatie. Daarentegen kan het extra druk opleveren om de enige vrouwelijke deelnemer te zijn op een gemengd toernooi.

06032016_KIRILL-BASHKIROV_IEMCSGOfem_4565

“Ik moet niet alleen geweldig spelen, ik moet er ook geweldig uitzien,” vertelde Rachel “Seltzer” Quirico, een eSports persoonlijkheid en ook voormalig lid van de Frag Dolls. “Ik moet vriendelijk zijn, maar ook weer niet  te vriendelijk. Al die factoren spelen mee en voorkomen dat ik de beste speler ben die ik kan zijn — terwijl dat is waar het om gaat.”

Toen Wiik voor het eerst ging deelnemen aan openbare competities ontdekte ze dat ze extreem verlegen was en dat haar gebrek aan zelfvertrouwen haar vaardigheden beïnvloedde. Toen ontdekte ze het streamen van Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) op Twitch, waarmee ze steeds meer fans wist te verzamelen. Daarnaast had ze ook veel minder last van plankenkoorts.

Door te streamen op Twitch vestigde Wiik de aandacht op haar vaardigheden, gamede ze samen met andere meiden en kreeg ze weer controle over haar carrière als professionele gamer. Daarnaast kon ze zo afrekenen met  negatieve stereotypen en wist ze een directe band op te bouwen met haar fans.

“Streaming toont aan dat er  vele vrouwen in eSports zijn die het gamen heel serieus nemen en er veel tijd en moeite in steken — wat ons vrouwen de steun geeft die we nodig hebben,” vertelde ze.

De kosten van een pc die krachtig genoeg is om aan wedstrijden deel te nemen wegen voor iedereen zwaar, maar de beste spelers worden vaak gesponsord en kunnen daarvan hun kosten betalen. Machen ziet hoe sociale of culturele stereotypes vrouwen ondertussen kunnen tegenhouden om op vroege leeftijd hun passie voor gamen uit te oefenen.

“Ik zie overal om me heen dat ouders een pc voor hun zoon kopen maar niet voor hun dochter, net zoals ze de keuze tussen GI Joe en Barbie maken,” vertelde Machen.

Voordat ze zich in 2015 bij LGB voegde, gebruikte Wiik een verouderde desktopcomputer met een i7 2600k uit 2011, 16GB aan geheugen en een Nvidia GTX 680. Ze kon veeleisende games zoals CS:GO niet tegelijkertijd spelen en opnemen, een belangrijke vereiste voor huidige eSports-deelnemers.

Hoewel moderne Intel Core i7 processors ontworpen zijn om streaming te ondersteunen, kunnen CPUs van zelfs een paar jaar oud al een beperking vormen voor huidige gamers, vertelde Mark Chang van Intel.

“Als je twee of meer veeleisende taken [zoals het livestreamen op Twitch en CS:GO] tegelijkertijd wilt uitvoeren vraag je daarmee heel wat van je CPU,” legde Chang uit.

Team_LGB

Wiik herinnert zich hoe ze zich altijd zorgen moest maken of haar systeem niet zou crashen en hoe dat haar prestaties beïnvloedde.

“Het was heel spannend om in officiële toernooien te spelen,” vertelde ze.

Nadat ze lid werd van LGB en haar geüpgraded MSI GT80 gamingnotebook ontving, waren Wiik en haar teamgenoten eindelijk voorbereid om te domineren tijdens  DreamHack Summer 2016. Ze stimuleerden elkaar om te laten zien waar vrouwen toe in staat zijn.

 

Bekijk hier meer bronnen over gaming van Intel

Dit artikel delen

Gerelateerde onderwerpen

Gaming

Lees dit hierna