eSports

Slimme technologie levert geld op door in huis elektriciteit te besparen

Terwijl mensen over de hele wereld op 22 april Wereld Aardedag vierden, groeit het aantal mensen in Californië dat elke dag geld verdient door energie te besparen.

Het startende bedrijfje OhmConnect uit San Francisco stuurt SMS-berichten naar deelnemers om ze te adviseren om het energieverbruik te beperken tijdens periodes van zware belasting. Het gezamenlijke effect kan ervoor zorgen dat Californische elektriciteitsbedrijven geen extra centrale hoeven op te starten om pieken in stroomverbruik op te vangen.

“Het is alsof je de afstandsbediening van een elektriciteitscentrale in je broekzak hebt,” vertelde Curtis Tongue, mede-oprichter en marketing manager van OhmConnect.

OhmConnect is gratis te gebruiken. Deelnemers ontdekken waar hun energie vandaan komt, krijgen een waarschuwing wanneer de energieprijzen pieken, ontvangen een visuele analyse van hun energieverbruik en tips voor het verlagen van hun energieverbruik. Gebruikers kunnen punten verdienen door hun energieverbruik te beperken tijdens periodes van zware belasting. Deze punten kunnen worden ingewisseld voor geld. Mensen kunnen zelfs nog meer geld verdienen door hun OhmConnect account te koppelen aan een Wi-Fi thermostaat, slimme apparaten voor in huis en een elektrische auto.

Volgens Tongue betaalt OhmConnect haar gebruikers $50 tot meer dan $150 per jaar.

slimme-technologie-levert-thuis-geld-op-door-elektriciteit-te-besparen_2

“Velen zien ons platform als een manier om de aanschaf van nieuwe slimme apparaten voor thuis te subsidiëren, met een merkbaar effect op het elektriciteitsnet,” vertelde Tongue.

“Wat ons verraste is dat een groep mensen hun punten doneerde aan hun plaatselijke gemeenschap.”

slimme-technologie-levert-thuis-geld-op-door-elektriciteit-te-besparen_3

In 2013 wonnen Tongue en mede-oprichter van OhmConnect Matthew Duesterberg de hoofdprijs in een energie-wedstrijd die werd georganiseerd door het Amerikaanse Ministerie van Energie. Een half jaar later boden ze hun diensten aan het grote publiek aan en tegenwoordig hebben ze duizenden deelnemers.

Volgens een recent onderzoek van het Institute of Local Self Reliance genaamd Beyond Utility 2.0 to Energy Democracy, leidt de combinatie van smartphones en slimme apparatuur tot nieuwe mogelijkheden voor gebruikers om hun energieverbruik te beheren. De belangrijkste redenen om OhmConnect te starten waren de veranderende regels op het gebied van elektriciteitsverbruik in Californië, de groothandelsmarkt voor elektriciteit en de toegankelijkheid van gegevens van slimme meters.

Ongeveer 90 procent van de huizen in Californië beschikt volgens Tongue over een slimme meter.

“De gegevens van slimme meters zijn van de gebruikers,” vertelde Tongue. “We voorzien mensen van een nieuwe manier om die gegevens te gebruiken om hun eigen energieverbruik te beperken.”

slimme-technologie-levert-thuis-geld-op-door-elektriciteit-te-besparen_4

Uit een recent onderzoek van het onderzoeksbureau Forrester blijkt dat de belangrijkste reden waarom smartphone-eigenaren uit de VS voor pushmelding kiezen is omdat ze tijdig over informatie willen beschikken.

“Als een app dat goed doet, kan het het gedrag van consumenten veranderen,” schreef Nicole Dvorak, een onderzoekster van Forrester in een blogpost in januari.

Tongue vertelde dat veel van de duizenden OhmConnect gebruikers aangeven dat ze meer waarschuwingen willen en op meer manieren deel kunnen nemen.

“We hebben gemerkt dat mensen direct reageren als ze een bericht ontvangen, dus onderzoeken we de juiste manier om het aantal kansen te vergroten waarop mensen deel kunnen nemen,” vertelde hij.

slimme-technologie-levert-thuis-geld-op-door-elektriciteit-te-besparen_5

Tongue vertelde dat sommige mensen zelfs hebben aangegeven dat ze willen dat punten weer worden afgepakt wanneer er niet wordt ingegrepen tijdens OhmHours. OhmConnect wil de ervaring echter zo positief mogelijk houden.

Het doel is om zoveel mogelijk mensen betrokken te krijgen en zo de impact van OhmConnect te vergroten.

“Op dit moment kunnen we dagelijks honderden kilowatts besparen,” vertelde Tongue.

slimme-technologie-levert-thuis-geld-op-door-elektriciteit-te-besparen_6

CEO Duesterberg vertelde onlangs aan Green Tech Media dat hij dat wilt opkrikken naar megawatts aan bespaarde energie per dag.

Volgens Tongue zou OhmConnect, indien de helft van de bevolking van Californië zou deelnemen, in één jaar honderden gigawatturen kunnen besparen.

Voor mensen buiten Californië adviseert Tongue om te onderzoeken of het wettelijk is toegestaan om energie terug te leveren aan het net. Hij vertelde dat iedereen de OhmConnect website kan bezoeken en het bedrijf om hulp kan vragen in hun gebied.

slimme-technologie-levert-thuis-geld-op-door-elektriciteit-te-besparen_7

“Er zijn veel persoonlijke Internet of Things devices met verschillende interfaces, maar we willen mensen helpen die op één interface te verbinden die als universele afstandsbediening werkt,” vertelde Tongue.

Als al die voorwerpen met elkaar verbonden zijn kunnen gebruikers met OhmConnect automatiseren hoe er wordt ingegrepen als er een OhmHour waarschuwing binnenkomt, waardoor mensen stroom kunnen besparen zonder er iets voor te hoeven doen.

“Het werkt meteen en gebruikers plukken dus gelijk de vruchten,” vertelde Tongue.

OhmConnect is volgens Tongue zelfs een trendspotter.

“In de afgelopen maanden zien we dat een groot aantal nieuwe elektrische Fiat 500E en BMW i3s aan OhmConnect worden toegevoegd,” vertelde hij.

slimme-technologie-levert-thuis-geld-op-door-elektriciteit-te-besparen_8

“Op het moment verwerken we honderden gigabytes per dag en die hoeveelheid groeit gestaag, naarmate het aantal gebruikers en het aantal slimme devices blijft toenemen,” vertelde Tongue.

De OhmConnect website biedt daarnaast visuele informatie waaruit blijkt waar het energieverbruik in huis vandaan komt, inclusief een “druppel” detector die sluipverbruik waarneemt. De website biedt tips zoals het gebruiken van de “slaapstand” op computers, gadgets loskoppelen van de oplader na het opladen en standby killers gebruiken om hele entertainmentsystemen uit te schakelen.

Dit artikel delen

Gerelateerde onderwerpen

Wetenschap

Lees dit hierna