Vrouwelijke innovators

Project Oxford: van het herkennen van gezichten naar het herkennen van emoties

Marek Hoffmann Autor, Hemd & Hoodie

 

Elke keer dat een nieuwe technologie die gezichten kan scannen en herkennen op de markt komt, hoef je niet lang te wachten op de publieke verontwaardiging.

Ken je Google Glass nog? Dat leidde tot een bijzonder dramatische reactie — zie: 72 procent keurt Google Glass af vanwege privacy. Uiteindelijk bleek de geïntegreerde camera zowel de beste als slechtste eigenschap van de bril, die voor discussies zorgde over geheime diensten, het schenden van privacy en misbruik van informatie voor criminele doeleinden.

Toch heeft die discussie de ontwikkeling van gezichtsherkenning niet tegengehouden. Een aantal grote technologische namen houdt zich met dit onderwerp bezig, van Apple en Facebook tot Google en Intel (in het bijzonder haar RealSense 3D cameratechnologie en True Key software voor wachtwoordbeheer).

Microsoft heeft ook ambitieuze plannen, maar richt in plaats van gezichtsherkenning vooral op het herkennen van emoties. Redmond noemt het: Project Oxford.

Een intelligente machine die weet wanneer je boos bent

Kort gezegd is Microsoft Project Oxford een set instrumenten waarmee een computer emoties in foto’s kan herkennen door gezichtsherkenningstechnologie te gebruiken.

De software weet een onderscheid te maken tussen boosheid, minachting, walging, angst, vreugde, verdriet, verrassing en een “neutrale” emotionele staat. Elke gescande afbeelding krijgt een score tussen nul en één voor elk van deze acht emoties, waarbij een nul de afwezigheid van de emotie aangeeft en een één een duidelijke aanwezigheid.

Bekijk onderstaande foto’s om te zien hoe het werkt.

gezichten

“Het is spannend om te zien hoeveel interesse er in het project is, en hoe gevarieerd de reacties zijn,” vertelt Ryan Galgon, Senior Program Manager van het Oxford Project.

Gevarieerd is het juiste woord. Microsoft benadrukt dat haar technologie voor het herkennen van emoties “experimenteel en niet altijd nauwkeurig is ” – het instrument geeft bijvoorbeeld verschillende resultaten wanneer dezelfde foto in twee formaten wordt geüpload.

Toch is het systeem een intelligente lerende machine die ontworpen is om zichzelf te verbeteren —hoe meer informatie het systeem ontvangt, hoe nauwkeuriger het resultaat zal zijn.

Op basis hiervan kan het systeem worden getraind met voorbeeldafbeeldingen om specifieke eigenschappen en gezichtskenmerken te herkennen. Deze kennis kan vervolgens worden toegepast op nieuwe afbeeldingen om te verbeteren hoe goed het systeem deze eigenschappen herkent.

Microsoft heeft al aangetoond hoe effectief het principe van “leren in de praktijk” is met haar realtime vertaler voor Skype en Cortana, de persoonlijke digitale assistent van Windows 10.

Emoties vastleggen in de verkoopsector 

De vraag is nu op welke manier we het herkennen van emoties kunnen gebruiken? Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat mensen emoties op een foto veel sneller en (voorlopig) veel nauwkeuriger kunnen herkennen dan een computer.

Ryan Galgon van Microsoft ziet de verkoopsector als bijzonder interessante potentiële doelgroep. Hij is ervan overtuigd dat het herkennen van emoties kan worden toegepast in verkoopomgevingen om de reactie van consumenten op producten of commercials te meten.

gorlan

Galgon ziet daarnaast een mogelijke toepassing van de tool in berichtendiensten, die verschillende mogelijkheden zou kunnen aandragen op basis van de gezichtsuitdrukkingen op uitgewisselde foto’s.

Als we deze gedachtegang nog een stap verder doorvoeren, zou de tool ook kunnen worden gebruikt om het humeur van je gesprekspartner te onthullen door zijn gezicht te scannen met de camera van een smartphone. De app moet natuurlijk wel toestemming krijgen om gebruik te maken van de camera!

how old net2

Dit is niet de eerste keer dat Microsoft zich bezighoudt met gezichtsherkenningstechnologie. Misschien ken je de HowOldRobot AI nog, die op basis van een foto in staat was om een schatting te maken van iemands leeftijd. Je kunt hem nog steeds testen op de website how-old.net (hoewel de resultaten enorm ver uit elkaar liggen en hilarisch onnauwkeurig zijn).

Deze wisselende resultaten kunnen we ook verwachten van de huidige technologie voor het herkennen van emoties.

Maar probeer hem anders zelf eens en besluit dan wat je ervan vindt. Microsofts Project Oxford systeem voor het herkennen van emoties is GRATIS te gebruiken. Upload een afbeelding (minstens 36×36 pixels, kleiner dan 4 MB, in JPEG, PNG, GIF of BMP formaat) en laat de tool in kaart brengen hoeveel gezichten er te zien zijn en wat hun emotiescore is.

Elk gedetecteerd gezicht krijgt een blauw kader en de emotiescores (afgerond op vijf decimalen) worden weergegeven wanneer je je muis over een gezicht beweegt. Zoals altijd nodigen we je uit om hieronder een bericht met je “resultaten” achter te laten…

Omslagfoto en afbeelding 3: Microsoft Blog
Afbeelding 1 en 2: Microsoft — Project Oxford
Afbeelding 4: How-old.net

Dit artikel delen

Gerelateerde onderwerpen

Technologische innovatie

Lees dit hierna