eSports

Nieuw boek werpt een blik op de drie wetenschappers achter het succes van Silicon Valley

Silicon Valley en de technologische revolutie die een enorme invloed heeft op hoe ons leven eruit ziet kan worden herleid tot een unieke en complexe band tussendrie wetenschappers en engineers. Die band heeft tot de uitvindingen van de eeuw geleidt: geïntegreerde schakelingen en de microprocessor.

Een boek van Michael Malone

Michael S. Malone, schrijver van een nieuw, aangrijpend boek over de oprichters van computer-fabrikant Intel, beschrijft de persoonlijkheden en het doorzettingsvermogen van Robert Noyce, Gordon Moore en Andy Grove, die in 1968 Intel hebben opgezet.

1_Image_New_Book_Looks_At_Three_Scientists_Who

De uitvinding van de microprocessor, die als het brein van elektronische apparaten functioneert, was van ongekend belang, maar het boek toont aan hoe deze drie mannen dingen hebben gecreëerd die de wereld voor altijd hebben veranderd en voor innovaties zorgen bij Intel, door Malone beschreven als “het belangrijkste bedrijf van de wereld.”

The Intel Trinity: How Robert Noyce, Gordon Moore, and Andy Grove Built the World’s Most Important Company van Harper Business is vanaf 15 juli digitaal en op papier verkrijgbaar, en beschrijft hoe de uitzonderlijke maar aanvullende persoonlijkheden en talenten van Noyce (entrepreneur, medeuitvinder van de geïntegreerde schakeling en aanvoerder van de beroemde “Fairchild Eight”), Moore (gerespecteerd wetenschapper achter de wet van Moore) en Grove (een briljant engineer die één van de belangrijkste zakelijke leiders van de late 20e eeuw werd) cruciaal waren voor het oprichten en de spectaculaire groei van Silicon Valley en Intel.

Andy Grove, Robert Noyce en Gordon Moore zoals gefotografeerd in 1978.
Andy Grove, Robert Noyce en Gordon Moore zoals gefotografeerd in 1978.

Malone vertrouwt op zijn eigen onderzoek in Silicon Valley, waaronder interviews over de afgelopen tientallen jaren met grote namen uit de technologische industrie, en  biografieën van de mannen, om tot de conclusie te komen dat het gecombineerde vernuft van Noyce, Moore en Grove Intel tot ‘s werelds belangrijkste bedrijf hebben gemaakt.

Intel. Een verhaal van mensen.

Malone gelooft dat het verhaal van dit trio het ware verhaal van Intel is. Dit briljante drietal, afkomstig uit compleet verschillende achtergronden maar met een gedeelde superieur scherpzinnigheid, was in staat om zich in allerlei bochten te wringen, snel te herstellen van fouten en kansen te grijpen om wetenschappelijke uitdagingen aan te gaan en de intense competitie te verslaan.

3_Image_New_Book_Looks_At_Three_Scientists_Who

Malone is zonder twijfel de meest geschikte journalist om dit verhaal te vertellen.

Noyce. Moore. Grove.

In zijn nieuwe boek beschrijft Malone hoe Noyce, het meest gerespecteerde technologie-kopstuk van zijn generatie, voor het vertrouwen en de financiering zorgde om Intel op te richten. Malone heeft Noyce talloze keren geïnterviewd over de Valley sinds het begin van de jaren ’80 tot Noyce’s vroegtijdige dood in 1990 en heeft daarmee een enorme verzameling aan beeldmateriaal gecreëerd over Noyce, die de geboorte van Silicon Valley en Intel bespreekt.

Malone ziet Moore als dé persoon waardoor Intel ‘s werelds technologische leider is geworden, en Grove als onuitputbare bron van het doorzettingsvermogen waarmee het bedrijf steeds grotere successen wist te behalen. Malone concludeert dat het aan deze mannen te danken is dat Intel de pc, het Internet, telecommunicatie en de revolutie in persoonlijke technologie mogelijk heeft gemaakt.

Het boek beschrijft voornamelijk geschiedenis, maar het licht ook de periodes van Intel onder latere CEO’s toe. Hoewel technologie is veranderd sinds de tijden van Noyce, Moore en Grove, is Malone van mening dat Intels gedrevenheid om te winnen en de wet van Moore (dat het aantal transistors op een chip elke twee jaar verdubbelt), zullen blijven bestaan, maar wel onder risico nemend, visionair en gedisciplineerd leiderschap zoals uitgeoefend door Noyce, Moore en Grove.

4_Image_New_Book_Looks_At_Three_Scientists_Who

Intel verleende Malone toegang tot haar archieven, waarvan een deel te zien is in het Intel Museum in Santa Clara, Californië. hoofdkantoor.

5_Image_New_Book_Looks_At_Three_Scientists_Who

Hoewel een aantal werknemers van Intel een eerste versie van het boek hebben gelezen, is het boek niet gemachtigd of gesponsord door Intel.

Dit artikel delen

Gerelateerde onderwerpen

Wetenschap

Lees dit hierna