Vrouwelijke innovators

Kunstenaar gebruikt 3D gezichts-projectietechnologie om een digitale huid te creëren

Met make-up kan ieder gezicht knap, verleidelijk, sexy, clownesk of eng worden gemaakt. Nu ook make-up-artiesten steeds digitaler worden, zal het niet lang meer duren voordat mensen 3D gezichts-projectietechnologie kunnen gebruiken om tijgerstrepen, een slangenhuid, een wilde waterval of een boeket kleurrijke bloemen op hun gezicht te tekenen.

De Japanse kunstenaar en wetenschapper Nobumichi Asai gebruikt experimentele en artistieke gezichtsprojectie om van het menselijk gezicht een canvas voor zijn verbeelding te maken. De vormen en kenmerken van het gezicht zijn voor hem een onweerstaanbaar landschap voor geanimeerde en caleidoscopische afbeeldingen.

Asai en zijn team van WOW werken vanuit Japan en Londen samen met Intel om aan de hand van Asai’s kunstzinnige uitspattingen en een flinke dosis processorkracht de grenzen van gezichtsprojectie te verleggen.

“Het meest interessante aan technologie is dat het het onmogelijke mogelijk maakt,” vertelde Asai. “Ik word altijd door iets geprikkeld als ik aan mijn creaties begin.”

Asai gebruikt het menselijk gezicht zoals een filmmaker het grote scherm gebruikt. Door de exacte contouren van neus, mond, oogkassen, kin en gezicht van een model vast te leggen, kunnen Asai en zijn team dat gezicht gebruiken als canvas voor wat in principe zeer gedetailleerde en nauwkeurige make-up is.

Asai gebruikt de vastgelegde vormen van het gezicht om zijn digitale animaties perfect op de gelaatstrekken te laten aansluiten. Een gezicht kan zo worden omgetoverd tot Afrikaans masker, een waterval van tranen, een versteend gezicht — elke programmeerbare digitale huid die je maar kunt bedenken.

INCOH30996_WOW_Face_Mapping_4928-e1455655140669

“Sinds de allereerste mensen op aarde rondliepen hebben we onze gezichten versierd om met kunst, kleuren en texturen onze uitstraling te versterken,” vertelde Paul Tapp, Director of Technology voor Intel Marketing.

Asai laat zich door zijn wetenschappelijke achtergrond stimuleren om technologie te gebruiken om zijn ideeën tot leven te wekken.

“Hij gebruikt geavanceerde technologie om het gezicht op unieke wijze te versieren. Hij heeft de volledige vrijheid om zich uit te drukken en gebruikt het gezicht daarbij als driedimensionaal canvas dat hij met ongeëvenaarde details afwerkt,” vervolgde Tapp.

INCOH30996_WOW_Face_Mapping_4907-e1455655185247

“Wat misschien nog wel indrukwekkender is, is dat hij zijn canvas voor het eerst kan animeren,” vertelde Trapp. “Hij combineert dat met geavanceerde technologie om de gezichten waar te nemen, zodat de animaties perfect aansluiten op het gezicht, wat de houding of uitdrukking ook is.”

Tapp vertelde dat Asai eerst een 3D-scan van het gezicht van een model maakt. Hij gebruikt make-up om verschillende uitstralingen te creëren en legt die vast met een techniek genaamd fotogrammetrie. Hij gebruikt deze foto’s als basis voor zijn 3D-modellen.

Het is belangrijk om alle details in 3D van het gezicht te begrijpen, vertelde Tapp. Als er in twee dimensies wordt gewerkt ziet de projectie er uitgerekt en onrealistisch uit. Asai plaatst vervolgens een paar infraroodpunten op het (nu make-up-vrije) model en gebruikt vijf infraroodcamera’s die deze punten op het gezicht te volgen.

Een ultrakrachtige computer — op basis van een zesde generatie Intel Core i7-6700K processor — combineert deze informatie zodat de digitale huid precies aansluit op de exacte houding en uitdrukking van het gezicht van het model.

INCOH30996_WOW_Face_Mapping_4297-e1455655235270

“Het detailniveau van de algoritmes en de snelheid waarmee de pc de juiste afbeelding weergeeft betekent dat we zelfs levensechte ‘virtuele tattoos’ op het gezicht kunnen projecteren,” vertelde Tapp.

Voor Asai is het gebruiken van technologie in zijn kunstwerken een innovatieve en belangrijke manier om natuur tot leven te wekken.

“De positieve emoties die mensen beleven van mijn werk is waar ik het allemaal voor doe,” vertelde Asai. “Het stimuleert me om steeds iets te creëren wat nog beter is.”

 

Dit artikel delen

Gerelateerde onderwerpen

Lifestyle

Lees dit hierna