Vrouwelijke innovators

Kawehi gebruikt technologie om in haar eentje een orkest te vormen

In dezelfde opnamestudio in Los Angeles waar Frank Sinatra hits als My Way en New York, New York opnam en Good Vibrations en California Girls van de Beach Boys werden geboren, valt de in skinny jeans en een wit T-shirt geklede Hawaiiaanse binnen die de éénkoppige band Kawehi vormt.

Kawehi is hier om een dramatische muzikale mix op te nemen van Beethovens vijfde symfonie en het deuntje van Intel – twee van de meest herkenbare melodietjes van vijf noten ter wereld. Ze maakt een geluidsopname voor een televisiecommercial van Intel, maar belangrijker nog, ze toont de wereld hoe ze technologie gebruikt om een bijzondere muzikale ervaring te creëren.

 

“Ooit speelde ik in een bar waar misschien zes mensen zaten die een sportwedstrijd kwamen kijken, nu geef ik uitverkochte shows in Europa,” vertelde de 33-jarige Kawehi.

Toen haar versie van Nirvana’s Heart-Shaped Box in 2014 viral ging op YouTube, klonk Kawehi’s muziek van Florida tot Frankfurt en elke plaats daar tussenin.

“Het is een ongelofelijk avontuur geworden.”

Ze is een solo-artiest die haar eigen muziek schrijft, componeert en opneemt. Op haar I am Kawehi Vimeo pagina zijn video’s te vinden waarin ze een explosie van geluid creëert – vaak met niets meer dan een microfoon, een notebook en haar stem.

Kawehi_white-dress-1024x682

“Omdat ik geen band heb moet ik die zelf maken,” vertelde ze. “Je begint bijvoorbeeld door te beatboxen. Dan voeg je de bas toe. Vervolgens kun je kiezen voor keyboards, gitaren…”

Door geluiden op te nemen en ze in realtime te combineren weet Kawehi het rijke geluid van een complete band te produceren.

Ze is nu met haar apparatuur afgereisd naar de legendarische Eastwest Studios in Hollywood om een gelijksoortige meerkoppige muzikale ervaring te creëren. De wanden van de studio zijn bedekt met krijttekeningen en lijken nog na te galmen van alle beroemde opnames. De ruimte is aangekleed met een bank in koeienleer, enorme spiegels en kroonluchters. De verlichting is zo zwak dat zelfs de stoerste rocksterren hun zonnebril zouden moeten afdoen.

 

“Kawehi is een orkest dat uit één vrouw bestaat,” vertelde Paul Tapp, Director of Technology voor Intel Marketing.

“Ze combineert vaak acht audiolagen tegelijk en voegt dan nog realtime effecten toe, zoals galm, vertraging en vervorming, dus wordt er veel gevraagd van de processor,” vertelde hij over het ‘brein’ van haar Apple Macbook. Hij vertelde dat de vijfde generatie Intel Core processor waarschijnlijk een grotere rol speelt in het resultaat dan enig individueel instrument.

INCOH30996_Kawehi_13136-feature

Van Hollywood naar Harmony

Kawehi verhuisde op twintigjarige leeftijd van Hawaii naar Los Angeles, met als doel om een rockster te worden. Ze ontmoette haar huidige echtgenoot en muzikale partner Paul Wight. Het duo knoopte tijdenlang de eindjes aan elkaar tot ze er op een dag genoeg van hadden.

“Iedereen verhuist naar LA om muzikant te worden, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan,” vertelde Kawehi. “Het kost een hoop geld en het is moeilijk om een artistieke prestatie neer te zetten, omdat je zo hard moet werken om de huur te betalen.”

Kawehi_home-e1454434277701

Op een dag kwam haar man thuis met foto’s van een gebouw van 450 vierkante meter die naast woonruimte ook nog over twee opnamestudio’s beschikte. Het was zelfs goedkoper dan hun kleine appartementje in LA. Alles aan de nieuwe woning was perfect… behalve dat het in Kansas lag.

Ze besloten de gok te wagen, propten al hun spullen in een verhuisbusje en vertrokken naar het stadje Lawrence in Kansas.

Ze gingen gelijk aan de slag in de opnamestudio’s en experimenteerden met video’s, muziek en technologie. Kawehi schrijft en speelt instrumenten, terwijl Paul muziek produceert en video’s creëert. Samen vullen ze enveloppen, boeken ze tournees en organiseren ze shows.

Ze hebben zeven platen gemaakt, allemaal dankzij crowdfunding via Kickstarter, inclusief haar meest recente project genaamd Interaktiv, dat binnen een uur volledig gefinancierd was. Volgens haar is het een geweldig platform voor elke doe-het-zelver.

“Ik zou dit het liefst voor de rest van mijn leven blijven doen,” vertelde Kawehi. “Shows geven, opnames maken en al mijn dagen daarmee vullen.”

Kawehi_live-1024x791

 

Tech ‘n’ Roll

Toen Intel Kawehi benaderde voor een muziekopname, twijfelde ze geen moment.

“Het was voor mij een superleuk project, want ik kon precies doen wat ik wilde doen,” vertelde ze.

Net als tijdens live concerten, improviseerde Kawehi haar optreden ter plekke, waardoor elke sessie een unieke en originele ervaring werd.

“We kozen voor Kawehi omdat ze een geweldig voorbeeld is van hoe moderne muzikanten het traditionele muziek maken veranderen,” vertelde Intels Tapp. “Ze maakt zonder moeite gebruik van geluiden van instrumenten die ze niet eens heeft hoeven leren spelen.” Hij vertelde dat het maken van muziek met een computer geheel andere vaardigheden vereist.

“Intel ziet natuurlijk graag hoe artiesten onze technologie voor veeleisende toepassingen gebruiken,” vertelde hij.

Tapp vertelde dat het nabootsen van Kawehi’s Digital Audio Workstation (DAW) een bijzonder krachtige computer vereiste.

“Kawehi gebruikt een Macbook, maar je zou ook kunnen kiezen voor een 2 in 1 device met de zesde generatie Intel Core en Thunderbolt 3,” vertelde hij. “Lage latentie is in dit geval het belangrijkst, wat betekent dat het systeem het geluid moet verwerken en zonder vertraging afspelen.”

Hij vertelde dat de computerinstallatie ook kan worden vervangen door toonaangevende software zoals Ableton, Cakewalk, Cubase of ProTools.  Ze gebruikt de Universal Audio Apollo Twin audio interface en het Novation MiniNova MIDI keyboard.

Tapp vertelde dat Kawehi daarnaast de Novation LaunchPad gebruikt om loops te triggeren.

“Computers zijn onafscheidbaar van muziek,” vertelde Tapp. “Het is praktisch onmogelijk om tegenwoordig muziek te creëren, op te nemen en te publiceren zonder ergens in het proces van een computer gebruik te maken.”

Ondertussen neemt Kawehi in de studio in Hollywood een pauze tussen de opnames door en bespreekt ze hoe technologie haar geholpen heeft om haar muziek met de rest van de wereld te delen, ook al zit ze opgesloten in het midden van de Verenigde Staten.

“We brengen heel wat tijd door in het vliegtuig,” vertelde ze. Ze heeft net een tournee door Amerika en Europa afgerond en geniet nu thuis van haar rust met haar man en drie honden. “Maar uiteindelijk maakt het niet uit waar ik woon. Ik kan overal muziek maken.”

Dit artikel delen

Gerelateerde onderwerpen

Entertainment

Lees dit hierna