eSports

Katy Perry en Usher bevinden zich onder de gevaarlijkste cyberberoemdheden van 2015

 

Velen van ons volgen het leven van onze favoriete beroemdheden het liefst op de voet, van foto’s op de rode loper tot de laatste roddels uit Hollywood. Maar wist je dat het zoeken naar informatie over Katy Perry of Amy Schumer je in digitaal gevaar kan brengen?

Voor het negende jaar op rij gebruikte Intel Security McAfee WebAdvisor om te onderzoeken welke beroemdheden de gevaarlijkste zoekresultaten opleveren.

“Met onze huidige drukke levensstijl en behoefte aan realtime informatie, klikken consumenten vaak op websites die snel de gevraagde informatie leveren, zonder daarbij na te denken over veiligheid en risico’s,” vertelde Stacey Conner, online veiligheidsexpert van Intel Security. “Cybercriminelen misbruiken deze behoefte aan onmiddellijke informatie door mensen naar onveilige websites te lokken en hun privégegevens te stelen.”

Dus, wie zijn de gevaarlijkste cyberberoemdheden van 2015? Vorig jaar voerde Jimmy Kimmel de lijst aan. Dit jaar staan er een aantal nieuwe namen op de lijst. Maar het is geen verrassing dat de populairste DJ ter wereld, Armin van Buuren, de eerste plaats heeft gegrepen nadat hij in 2014 nog tweede werd.

De ranglijst van gevaarlijkste beroemdheden volgens het onderzoek ziet er als volgt uit:

Plaats Beroemdheid Percentage
1 Armin van Buuren 17,92 %
2 Luke Bryan 17,64 %
3 Usher 16,67 %
4 Britney Spears 16,39 %
5 Jay Z 15,83 %
6 Katy Perry 14,86 %
7 Amy Schumer 14,72 %
8 Betty White 14,03 %
9 Lorde 13,61 %
10 Nina Dobrev 13,19 %

Nieuwe namen op de lijst zijn countryzanger Luke Bryan (2), Usher (3), en Britney Spears (4). Als je van muziek houdt loop je statistisch gezien een groter risico om een verkeerde link aan te klikken – zeven van de tien gevaarlijkste beroemdheden van 2015 zijn muzikanten.

Hoe gevaarlijk is het om informatie op te zoeken over een legende van trancemuziek? Het onderzoek wijst aan dat je bij een zoekopdracht naar Armin van Buuren 17,92% kans loopt om een bedreiging tegen te komen wanneer je op alle zoekresultaten klikt. In andere woorden, één op de vijf zoekresultaten leidt tot een site met malware.

MDC-2015_Infographic_EN-US_FINAL[1]

Waarom richten cybercriminelen hun aandacht op muzikanten? De belangrijkste reden is dat nietsvermoedende muziekfans vaak naar manieren zoeken om hun favoriete liedjes gratis te downloaden. Cybercriminelen lokken gebruikers daarom met populaire zoektermen als “gratis mp3″ of “torrent”, om ze te verleiden met ogenschijnlijk onschuldige bestanden die malware bevatten.

In het geval van de gevaarlijkste beroemdheid op de lijst gebruiken hackers vaak termen als “HD download” of “torrent”, in combinatie met de naam “Armin van Buuren”.

Cybercriminelen blijven hun technieken verfijnen, op zoek naar nieuwe manieren om onze interesse in de popcultuur te misbruiken voor toegang tot onze persoonlijke gegevens. Je kunt het risico minimaliseren door de volgende stappen te zetten om jezelf online te beschermen:

  • Download alleen bestanden van geverifieerde websites. Download geen bestanden van websites die je niet vertrouwt of niet kent. Haal je nieuwe content alleen van legale en bekende bronnen, zoals Apple Music of Google Play Music.
  • Denk goed na als het gaat om het delen van persoonlijke gegevens. Reageer vooral niet als je een bericht ontvangt van een onbekende website waarin naar inloggegevens, een foto of andere persoonlijke informatie wordt gevraagd. Cybercriminelen doen zich vaak voor als bekende en betrouwbare merken om gevoelige gegevens via e-mail, tekstberichten of andere vormen van communicatie te stelen.
  • Laat je begeleiden door een online veiligheidsadviseur. Als je niet zeker weet of een website gevaarlijk is kun je voor tools kiezen als McAfee WebAdvisor, die je waarschuwt over mogelijk risicovolle websites voordat je erop klikt.
  • Gebruik uitgebreide beveiliging. Of je nu geïnteresseerd bent in roddel over beroemdheden of niet, is het altijd de moeite waard om je devices tegen aanvallen te beschermen. Uitgebreide beveiligingsoplossing zoals McAfee LiveSafe, kunnen jouw devices beveiligen door te voorkomen dat je gevaarlijke bestanden download.

 

Dit artikel delen

Gerelateerde onderwerpen

Entertainment

Lees dit hierna