eSports

Is dat een spin op je jurk of ben je blij om me te zien?

Noem het een slimme cocktailjurk met een onverwachts extraatje. Een outfit met ingebouwde zelfverdediging.

De nieuwste Spider Dress van de experimentele ontwerpster Anouk Wipprecht combineert uitstraling met heel wat pit.

Deze even gevaarlijke als fascinerende jurk is haar nieuwste ontdekking van wat er gebeurt als de werelden van robotica, wearable technologie en mode elkaar ontmoeten.

De Nederlandse ontwerpster staat bekend om haar creaties als de Synapse jurk die hersengolven meet, Smoke Dress, Intimacy 2.0, 3D geprinte outfits voor Cirque du Soleil en de jurk die Fergie droeg tijdens het live optreden van the Black Eyed Peas tijdens de Super Bowl 2011.

Ze bundelde afgelopen herfst haar krachten met Intel om te werken aan aan projecten die innovatieve wearable technologieën stimuleren, die verder gaan dan polsbandjes en brillen. Ze noemt haar unieke Spider Dress “superstoer” vanwege de manier waarop hij sociale normen uitdaagt.

“Mode en technologie gaan steeds meer samen, en niet alleen in blinkende jurken en leuke rokjes. Ik laat zien hoe mode ook uitdagend kan zijn, en mensen kan stimuleren om na te denken en hun gevoel te delen.”

slimme-spider-dress-van-nederlandse-ontwerpster-anouk-wipprecht_2

Haar nieuwste creatie is een 3D-geprinte experimentele jurk met een kraag van robotische spinnenpoten.

“Spider Dress is de interface tussen je lichaam en de buitenwereld,” vertelde Wipprecht. “Het gebruikt een combinatie van technologie en stof om te communiceren.”

De zogenaamde animatronische spinnenpoten op de Spider Dress weten precies wanneer iemand de persoonlijke ruimte van de drager binnenkomt. De poten worden door een computer en sensoren aangedreven waardoor ze autonoom zijn, maar zich wel aanpassen aan de emoties en wensen van de drager.

“Omdat het systeem met de mechanische spinnenpoten letterlijk op de schouders van de drager ligt en aanvallen vanuit dezelfde kijkhoek als de drager worden gedaan, weet het systeem hoe je je voelt en past het zich daarop aan,” vertelde ze.

slimme-spider-dress-van-nederlandse-ontwerpster-anouk-wipprecht_3

Met draadloze biometrische signalen grijpt het systeem in op basis van het stressniveau in je lichaam. Het kan twaalf verschillende gemoedstoestanden onderscheiden. Wipprecht noemt het een interessant samenspel van co-controle en onderwijs over je eigen lichaam en geest.

“Als je op een agressieve manier benaderd wordt, gaat het systeem in de verdediging,” vertelde ze. “Maar wanneer je de jurk op een vriendelijke manier benaderd, lijkt de jurk je te lokken, alsof hij met je wilt dansen.”

Ze noemt het haar meest complexe jurk tot nu toe, vanwege de diepte waarop de communicatie tussen mens en systeem plaatsvindt.

Het bracht ook haar rebelse kant naar voren.

“Deze jurk is gemaakt met het doel om de drager meer macht te geven en een bepaalde ‘spanning’ toe te voegen aan het suikerzoete karakter dat wearables vaak hebben,” vertelde ze.

“Wat kun je leren van een systeem dat alles doet wat jij zegt?” vraagt ze demonstratief.

De geïntegreerde Intel Edison module voorziet de jurk van zijn computerkracht. Wipprecht vertelde dat ze oorspronkelijk externe sensoren gebruikte om gedrag te meten, maar dat ze door Edison in de jurk te integreren gegevens van iedereen die de jurk droeg kon opslaan en meten.

“Dankzij Intels Edison technologie kon ik mijn [originele prototype uit 2013] ontwerp upgraden tot een versie die volledig 3D-geprint, mechatronisch en voorzien van extra sensoren is,” vertelde ze.

slimme-spider-dress-van-nederlandse-ontwerpster-anouk-wipprecht_4

Tegenwoordig zijn microprocessors, microcontrollers en andere modules die voor rekenkracht, communicatie en Internettoegang zorgen steeds kleiner en energiezuiniger. Wipprecht vertelde dat ze dankzij deze technologie opnieuw kon nadenken over wanneer en in welke situaties computergebruik mogelijk en wenselijk was.

“Nu kan ik ontwerpen maken die snel complexe signalen kunnen analyseren, deze opslaan, draadloos op beeldschermen weergeven, en inputgegevens begrijpen, en dat alles tegelijk op een geavanceerde en intelligente manier.”

Ze vertelde hoe coole, nieuwe technologieën komen en gaan, maar de module die zij gebruikte is het ‘hart’ van de Spider Dress. Het is het centrale onderdeel dat alles moet kunnen bedienen, zonder vertraging.

“Als de jurk een paar seconden te laat reageert, geeft dat geen duidelijke boodschap af.

Wipprecht, die altijd geïnteresseerd is geweest in robotica, heeft een robot gecreëerd die een deel is van de drager, in plaats van iets aparts wat ernaast bestaat.

Met de technologie kan Wipprecht op een speelse manier persoonlijke gegevens gebruiken, volgens Todd Harple, experience engineer van Intels New Devices Group.

“Waar de Synapse jurk in real time EEG hersenactiviteit en hartslag meette, gebruikt de Spider Dress nabijheid en ademhaling,” vertelde Harple. “Hij reageert verschillend afhankelijk van de manier waarop men ademhaalt.”

slimme-spider-dress-van-nederlandse-ontwerpster-anouk-wipprecht_5

Door de grenzen van het lichaam te begrijpen, kan de jurk een stijgend stressniveau waarnemen voordat de drager zelf doorheeft wat er gebeurd.

“Het is een interface die handelt namens de drager, maar ook zijn eigen mening hanteert gebaseerd op de logica en gegevens die erin geprogrammeerd zijn op basis van sociale wetenschap en psychologie,” legde Wipprecht uit.

Details van het design

De schouderplaten van de jurk hebben negen vrijheidsgraden.

Hij is uitgerust met 20 servos voor soepele bewegingen.

Het design gebruikt nabijheidssensoren die tot 7 meter rondom het lichaam meten.

Er is een geïntegreerde transpiratiesensor die verbonden is met je huid.

De jurk was oorspronkelijk ontworpen en 3D-geprint met een Selective Laser Sintering methode.

Hij is gemaakt van parelwitte nylon, en het kostte meer dan 60 uur om de complexe vormen te printen.

Er zijn veertig onderdelen die met elkaar verbonden zijn.

Dit artikel delen

Gerelateerde onderwerpen

Mode

Lees dit hierna