Technologische innovatie

IFA 2016 preview: welke nieuwe smartwatches en smartphones kun je verwachten

Dean Evans Technology Writer Twitter

Van 2 tot 7 september vindt IFA 2016 plaats, na CES de grootste technologiebeurs ter wereld vol devices, van smartwatches tot smart 4K Ultra HDTV’s, nieuwe tablets, notebooks, smartphones, IoT devices en connected gadgets voor thuis.

Net als de CES is IFA een barometer voor trends in de technologische industrie. Wat er in het gebouw van de Messe Berlin wordt tentoongesteld bepaalt hoe de rest van 2016 eruit ziet.

Hoewel de verkoop van smartwatches volgens sommige berichten inzakt, geeft de onthulling van de Samsung Gear S3 en ASUS ZenWatch 3 tijdens de IFA 2016 aan dat we nog het een en ander kunnen verwachten uit de hoek van technologie voor om de pols. Smartwatches waren voorheen een soort Bluetooth-assistent voor onze smartphones, maar verbeterde hardware en software maken steeds meer functies mogelijk.

Daarnaast herinnert de opkomst van traditionele horlogemakers zoals TAG Heuer de elektronicabedrijven eraan dat smartwatches in eerste plaats een uurwerk moeten zijn, en pas in de tweede plaats een gadget.

Samsung Gear S2 IFA 2015
Vorig jaar lanceerde Samsung tijdens IFA de Gear S2. Tijdens IFA 2016 wordt de Gear S3 smartwatch verwacht.

Over smartphones gesproken: de kans is erg groot dat we tijdens IFA 2016 ook een aantal nieuwe smartphones zullen zien. Sony bereidt volgens geruchten nieuwe Xperia handsets voor en LG zal waarschijnlijk de G Flex 3 aankondigen. Net als de LG G Flex 2 beschikt het nieuwe model over een gebogen scherm en het modulaire ‘magic slot’ dat in de LG G5 werd geïntroduceerd.

Hoewel wearables en smartphones tijdens IFA veel aandacht trekken, is de Berlijnse show ook de thuisbasis van nieuwe home entertainment-technologie. Daarom kunnen we nieuwe 4K displays verwachten van merken zoals Panasonic, Sony en Philips. Ook Ultra HD Blu-ray spelers mogen uiteraard niet ontbreken. JVC is waarschijnlijk aanwezig met een True 4K HDR laserprojector die de ultieme UHD thuisbioscoopervaring moet bieden.

Op basis van de video die Lenovo voorafgaand aan IFA 2016 uitbracht zou het bedrijf wel eens een aantal nieuwe 2 in 1 modellen uit de Yoga-reeks kunnen gaan presenteren. Deze zullen waarschijnlijk beschikken over de nieuwste zevende generatie Intel Core processors op basis van de Kaby Lake architectuur.

De zevende generatie Intel Core chips zijn later dit jaar beschikbaar en bieden extra processorkracht, een lager energieverbruik, verbeterde beveiliging en superieure mediaverwerking.

We hebben de chips al in actie gezien tijdens IDF 2016. Intel CEO Brian Krzanich demonstreerde de haarscherpe 4K videoweergave van Kaby Lake door films van Sony Pictures Home Entertainment te streamen. Daarnaast liet hij zien hoe grafisch veeleisende pc games zoals Overwatch op een zevende generatie Dell XPS kunnen worden gespeeld zonder dat daar een krachtige GPU voor nodig is.

Overwatch op een zevende generatie Intel Core i5
Het indrukwekkende Overwatch van Blizzard, zoals gespeeld op een zevende generatie Intel Core processor tijdens IDF 2016.

De 2015 editie van IFA werd gekenmerkt door aankondigingen zoals de Samsung Gear S2, Huawei’s eerste smartwatch, de 65 inch 4K OLED tv van Panasonic, de krankzinnige 4K Xperia Z5 Premium van Sony en Intels zesde generatie Skylake CPU’s. Daarmee werd een tipje van de sluier opgelicht van de rooskleurige toekomst van consumentenelektronica.

IFA 2016 gaat ons ongetwijfeld opnieuw verrassen met devices die kleiner, dunner, sneller, krachtiger en energiezuiniger zijn. Wij kunnen in ieder geval niet wachten!

Dit artikel delen

Gerelateerde onderwerpen

Technologische innovatie

Lees dit hierna