Technologische innovatie

IFA 2016: een blik op de toekomst van tech

De IFA (‘Internationale Funkausstellung’), staat jaarlijks weer garant voor veel primeurs en nieuwe onthullingen op het gebied van (mobiele) technologie en consumentenelektronica. De Berlijnse techbeurs gaf ook deze zomer weer een goede indruk van de belangrijkste trends en wat ons de komende tijd staat te wachten.

Door Gijs Ettes

Elk jaar rond september doet de IFA ons gadgethart weer sneller kloppen met veel nieuwe smartphones, futuristische gadgets en interessante innovaties die het de komende jaren moeten gaan maken. Ze allemaal apart benoemen is vrijwel onmogelijk, en daarom beperken we ons hier tot de producten en trends die het meest opvielen.

Drones worden steeds meer mainstream…

Drones zijn al een aantal jaar bezig aan een opmars, die begin 2014 werd ingezet met de introductie van de eerste DJI Phantom. Voor (semi-)professionele drones betaal je nog steeds honderden tot duizenden euro’s, maar er zijn ook instapmodellen voor minder dan 100 euro. De mogelijkheden van dit soort apparaatjes zijn vaak beperkt, maar ze bieden wel een laagdrempelige manier om kennis te maken met drones.

Dat drones meer en meer mainstream worden, bleek ook tijdens de IFA. Zo nam de Franse fabrikant Parrot twee nieuwe en betaalbare mini-drones mee naar de beurs. De Parrot Swing kan verticaal opstijgen als quadcopter en vervolgens met hoge snelheid door de lucht zoeven als een vliegtuig. De Mambo is een meer conventioneel model met als onderscheidende functie een grijper voor het schieten van balletjes.

Daarnaast maakten we kennis met de eerste ‘selfiedrone’. De Yuneec Breeze heeft een 4K-camera en kan met een smartphone bediend worden, maar unieker zijn de volg- en selfiefuncties. Met een druk op de knop kan de Breeze volautomatisch om je heen zweven en filmpjes of foto’s schieten. Dankzij de overzichtelijke app en simpele besturing kunnen zelfs beginners ermee aan de slag, mits ze 500 euro te besteden hebben.

Yuneec Breeze
Yuneec Breeze

 

…en VR trouwens ook

VR-brillen heb je inmiddels in allerlei soorten en maten. Van de spotgoedkope kartonnen Google Cardboard en de betaalbare Samsung Gear VR, tot professionelere en duurdere brillen als de Oculus Rift en HTC Vive. De keuze is reuze, al houdt dat fabrikanten niet tegen om nieuwe modellen op de markt te brengen. Zo presenteerde Acer de StarVR, een bril met een extra breed scherm bedoeld voor IMAX-theaters. Of en wanneer hij naar ons land komt, is niet bekend.

Een model waar we binnenkort wel mee aan de slag kunnen, is de Alcatel Vision. Waar veel betaalbare VR-brillen werken met een smartphone die je in de houder klikt, heb je voor de Vision geen telefoon nodig. De hardware en accu zitten in de bril en de hoofdband, en sturen een scherm aan met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Hij draait op Android, zodat je meteen aan de slag kunt met talloze apps en games.

Alcatel Vision
Alcatel Vision

 

Spraakassistenten met menselijke trekjes

In het huis van de toekomst bestuur je de belangrijkste apparaten – zoals je koelkast, tv of audio-installatie – niet meer met je handen, maar met je stem. Er zijn momenteel al diverse fabrikanten in de weer met slimme spraakassistenten die in verbinding staan met de elektronica in je huis. Denk aan Google Assistant, Microsoft Cortana en de Alexa-assistent van Amazon. Je vindt ze steeds vaker ook in hardwarevorm. Neem bijvoorbeeld Google Home, een cilindervormige speaker die je op een vaste plek in je huis zet en die werkt met spraakherkenning. Stel een vraag of geef een commando en het apparaatje gaat voor je aan de slag.

Sony Xperia Agent
Sony Xperia Agent

Sony is met iets soortgelijks bezig, maar pakt het anders aan. Tijdens de IFA toonde het bedrijf de Xperia Agent, een slimme speaker in de vorm van een schattig huisrobotje die luistert naar natuurlijke spraak. Het apparaatje oogt een stuk menselijker, met een hoofdje dat kan bewegen en geanimeerde ogen heeft. Op de romp is een display te vinden dat informatie toont over het weer, agenda-afspraken en de muziek die je luistert. Tijdens de demo kon het robotje zelfs opdracht geven tot het zetten van een kop koffie. Welke functionaliteit is terug te vinden in het uiteindelijke model is een raadsel. Vooralsnog is de Xperia Agent namelijk een concept. Maar wel eentje die een goede indruk geeft van hoe digitale assistenten in de toekomst kunnen gaan werken.

 

Innovaties op laptopgebied

De laptopmarkt mag dan door sommigen als saai worden betiteld, de IFA 2016 bewijst dat er volop wordt geïnnoveerd. Zo presenteerde Acer naast de dunste laptop ooit (de Acer Swift 7) ook een high-end laptop specifiek gericht op gamers. De Acer Predator 21X is een 8 kilo wegend bakbeest met een mechanisch toetsenbord en indrukwekkende specs. Zo vind je twee GTX1080-videokaarten en de nieuwste 7e generatie Intel Core-processor aan boord. Ook is er ruimte voor maar liefst vier SSD’s. Het meest opvallende aan deze gamelaptop is echter het scherm. Dat meet 21 inch en is gebogen, wat de beeldkwaliteit ten goede moet komen. De Predator 21X beschikt ook over eyetracking, zodat je tijdens het gamen kunt mikken met je ogen.

Lenovo Yoga Book
Lenovo Yoga Book

Een andere laptop die de show stal op IFA 2016 was de Yoga Book van Lenovo. Ook dit apparaat heeft moderne hardware, maar op de plek waar normaal het toetsenbord zit, bevindt zich nu een touchscreen. Hierop kun je een volledig qwerty-toetsenbord tonen, maar ook een leeg canvas om met een stylus op te tekenen. Daarmee is deze convertible bij uitstek geschikt zowel voor zowel kantoorwerkzaamheden als creatieve uitspattingen. Hij is er met zowel Android als Windows 10.

 

De smartwatch is een blijvertje

Er gaat geen technologiebeurs voorbij zonder de aankondiging van een of meerdere nieuwe smartwatches. Desondanks blijven verkooprecords achterwege en het lijkt niet aannemelijk dat daar snel verandering in komt. Samsung gaat het in ieder geval proberen met de Gear S3, die vooral opvalt door het fraaie ronde design en de aanwezigheid van een gps-module. Daardoor kun je de smartwatch zonder je telefoon gebruiken om bijvoorbeeld je sportprestaties bij te houden. Asus presenteerde tijdens de beurs de ZenWatch 3, een traditioneel uitziend horloge met Android Wear. Hij kan overweg met je favoriete apps en is bovendien bestand tegen stof en water.

Alcatel Go Watch
Alcatel Go Watch

De Alcatel Go Watch is op veel fronten vergelijkbaar, maar valt op door de grote Go-knop aan de voorzijde. Druk erop en het horloge gebruikt de gyroscoop, hartslagsensor en versnellingsmeter om een ‘emotionele grafiek’ samen te stellen. Vervolgens krijg je advies of je wat geks moet doen, zoals springen, schreeuwen of iemand knuffelen. Die toevoeging zal weinig mensen over de streep trekken om de Go Watch aan te schaffen, al is het duidelijk dat fabrikanten de smartwatch voorlopig niet opgeven.

Dit artikel delen

Gerelateerde onderwerpen

Technologische innovatie Lifestyle Maker

Lees dit hierna