Technologische innovatie

IFA 2016: de notebooks en mini-desktops die de show hebben gestolen

Dean Evans Technology Writer Twitter

Als we iets hebben geleerd van IFA 2016 is het dat de notebooks en desktopcomputers van de toekomst elke denkbare vorm zullen aannemen.

De nieuwe Acer Swift 7 is bijvoorbeeld bijna onmogelijk dun — de eerste clamshell-computer van minder dan een centimeter dik. Toch is de behuizing ruim genoeg voor een 14-inch 1080p scherm en een nieuwe zevende generatie Intel Core processor.

Beter dan een MacBook?

De Asus ZenBook 3 wist ook voor de nodige opschudding te zorgen. Dit nieuwe en ultramobiele device is sneller, dunner en lichter dan een MacBook en beschikt over een zevende generatie Core i7 processor, een chassis van nog geen 12mm dik en een gewicht van slechts 910 gram. Daarnaast beschikt hij over een 12,5-inch HD-scherm, een enorme SSD van 1TB, Harman Kardon luidsprekers en de veelzijdige USB Type-C verbinding.

Asus ZenBook 3 op IFA 2016
De Asus ZenBook 3 is slechts 11,9mm dik en weegt minder dan een kilo.

Uiteraard hebben niet alle nieuwe mobiele modellen tijdens IFA 2016 last van anorexia. Sommigen durfden anders te zijn.

De eerste notebook ter wereld met gebogen scherm

Het verschil tussen de Acer Predator 21X en de slanke Swift en de hippe ZenBook had bijvoorbeeld niet groter kunnen zijn. Het is een beest van een computer. Het doet denken aan een Frankenstein-experiment, met het gebogen 21-inch scherm (een primeur voor notebooks), twee GeForce GTX 1080 GPU’s, 4TB aan opslag en een zevende generatie Intel Core processor. Hij is groot. Hij is krachtig. En hij is luidruchtig. Niet minder dan vijf ventilatoren moeten de Predator 21X helpen het hoofd koel te houden.

De gamingreus van Acer is ook in staat om de ogen van de gebruiker te volgen. Door een combinatie van infraroodsensoren en software kan de notebook zien waar de gebruiker naar kijkt. Zo kan de gebruiker bepaalde handelingen verrichten, zoals richten en vijanden herkennen, door naar een bepaald deel van het scherm te kijken. De eveneens stevig gebouwde Alienware 17 notebook met GTX 1080 grafische kaart beschikt ook over deze functie.

Yoga Book op IFA 2016
De Yoga Book beschikt over een touchscreen en een Wacom-achtige touchpad.

Lenovo kondigde tijdens IFA 2016 een update aan van de populaire 2 in 1 Yoga 900. Deze bestaat uit de Yoga 910 met een 13,9-inch UHD display en zevende generatie Intel Core processor. Maar de meeste aandacht ging toch uit naar de Yoga Book tablet met Intel Atom X5 processor.

De 2 in 1 opnieuw uitgevonden

De Yoga Book met Android of Windows 10 bestaat uit twee delen — een 10,1 inch full HD-touchscreen en de bijbehorende ‘Create Pad’.

Dit touchpaneel kun je gebruiken als toetsenbord, digitaal notitieblok of als veld om te tekenen. Het ontwerp doet denken aan het oude Courier concept met twee schermen van Microsoft en wordt geleverd met een Real-Pen stylus die zowel op het scherm als de pad werkt.

Dat brengt ons bij de desktopcomputer, en op dat gebied had HP twee onthullingen. De Elite Slice ziet er misschien uit als een kleine settopbox, maar in de compacte zwarte behuizing schuilt een volwaardige Windows 10 pc met een zesde generatie Intel Core CPU.

USB-C maakte bijzondere modulaire ontwerpen mogelijk

Maar het beste nieuws moet nog komen. HP’s mini-pc is modulair, net als de Acer Revo Build. Dus het toevoegen van extra hardware, zoals een B&O geluidskaart of een optische schijfstation, is net zo makkelijk als het toevoegen van nieuwe ‘lagen’ bovenop de basis (die verbonden worden via USB-C).

HP Elite Slice op IFA 2016
De HP Elite Slice desktopcomputer met toevoeging van geluidskaart en optische schijfstation.

De HP Pavilion Wave (bovenaan afgebeeld) is een oogstrelende driehoekige desktopcomputer met geïntegreerde luidsprekers van B&O die in 360 graden geluid afspeelt. De opvallende kast beschikt over een zesde generatie Intel Core processor en is van buiten bekleed, waardoor hij meer op een stijlvolle subwoofer dan op een pc-kast lijkt.

Dit moderne desktopsysteem bewijst net als de monsterlijke Predator van Acer en de intrigerende Yoga Book van Lenovo dat de pc-markt nog volop innoveert. In het verleden moest men bij computers kiezen tussen krachtige prestaties en mooie ontwerpen. IFA 2016 bewijst dat beide nu mogelijk is.

Dit artikel delen

Gerelateerde onderwerpen

Technologische innovatie

Lees dit hierna