Mode

Hoe kleding uit videogames echte mode inspireert

Caty McCarthy iQ Contributor and Killscreen Author

Mode uit 3D pc-games inspireert nieuwe stijltrends en opent nieuwe mogelijkheden voor samenwerking tussen de twee werelden.

Ooit waren hoodies en t-shirts van de alternatieve kledingwinkel Hot Topic met daarop een afbeelding van populaire en indie pc-games dé dresscode voor iedereen die onderdeel was van de gamingcultuur. Toen grote merken de verbinding met game-ontwikkelaars gingen zoeken kwam daar langzaam verandering in.

Elk jaar wordt tijdens de New York Fashion Week (NYFW) duidelijk hoe de modewereld steeds digitaler wordt onder invloed van technologie, zoals innovaties van jurken die onder stroom staan tot virtual reality (VR) catwalks. Deze mix van mode en technologie is gebaseerd op een steeds uitgebreidere samenwerking tussen de modewereld en de gamingindustrie.

“De subcultuur van op gaming gebaseerde mode is de afgelopen jaren compleet veranderd,” vertelde Amanda Erickson, die in 2011 de blog Closet to Console oprichtte.

“Toen games voor het eerst op de markt kwamen bestond de bijbehorende mode uitsluitend uit te grote zwarte t-shirts met een verwijzing naar een game erop.”

Op dat moment wist ze nog niet hoeveel mensen haar interesse in de combinatie van mode en games deelden. Een paar jaar en duizenden volgers later leeft Erickson in een wereld waarin merken als Louis Vuitton de handen ineen slaat met Square Enix, de ontwikkelaar van Final Fantasy.

Teddy Diefenbach, het brein achter Hyper Light Drifter, denkt dat de combinatie van gamedesigns en haute couture nieuwe mogelijkheden biedt.

“Samenwerking tussen deze twee industrieën moet wel tot originele ideeën leiden en geweldige producten opleveren waar beide partijen van kunnen profiteren,” schreef hij in een artikel op de gamingsite Polygon.

Gaming op het Met Gala

In mei paradeerden verschillende beroemdheden over de rode loper van het Metropolitan Museum of Art in New York tijdens één van de grootste mode-evenementen. Science fiction en de werkelijke wereld smolten samen tijdens het Met Gala toen Kim Kardashian arriveerde in een gewaagde, met chroom gedecoreerde jurk van Balmain , alsof ze de heerser van een sterrenstelsel was.

Het thema “Manus x Machina: Fashion in the Age of Technology” kreeg in vele vormen gestalte, maar het voormalig One Direction-lid Zayn Malik wist met name de aandacht van gamers te trekken. Malik was aanwezig in een smetteloos zwart pak van Versace, compleet met zelf ontworpen robotarmen. Hij bevestigde dat het personage Jax uit Mortal Kombat de inspiratie vormde voor zijn ontwerp.

Hij vertelde Dazed dat hij door de look van een virtueel personage aan te nemen de associatie wilde oproepen met een andere grote inspiratiebron van hem.

“Ik laat me graag inspireren door technologie en Prince,” vertelde Malik. “Zijn kledingkeuzes waren altijd gewaagd en onverschrokken. Hij creëerde met zijn kleding een hele eigen wereld en dat gaf hem een soort buitenaardse uitstraling.”

De liefjes Orlando Bloom en Katy Perry wisten ook een blijvende indruk achter te laten door een gamingattribuut om te toveren in een echte mode-accessoire. Aan de ceintuur van Perry’s jurk — die volgens sommigen opvallende gelijkenissen vertoonde met het Nintendo-personage Bayonetta — hing een Tamagotchi, de Japanse huisdiersimulator die in de jaren 90 zo populair was.

De Spider dress

De in 2010 uitgebrachte game Limbo van de Deense ontwikkelaar Playdead, was één van de eerste kritische en financiële hits uit de hoek van indie games. De duistere en gestileerde monochromatische uitstraling verlegde de grenzen van kunst en design in games.

Jaren later zouden de intrigerende beelden en animaties van de game de ontwerpster Anouk Wipprecht inspireren om de Spider dress te maken, die in 2015 voor het eerst te zien was op catwalks en technologische beurzen.

De Spider dress van Wipprecht is gebaseerd op haar fascinatie met de gruwelijke manieren waarop de speler dood kan gaan. De scène waarin een gigantische spin “de speler uitschakelt door dwars door zijn lichaam heen te steken [character’s],” was de grootste inspiratie voor de verdedigende spinnenpoten van de jurk. Dankzij de Intel Edison computermodule kan de jurk waarnemen wanneer de drager zich bedreigd voelt, waarna de mechanische poten zich uitstrekken om de persoonlijke ruimte van de drager te beschermen.

Kim Kardashian Hollywood

Net zoals games mode-ontwerpers beïnvloeden, beïnvloeden fashionistas op hun beurt weer games. Deze wederzijdse bewondering leidt tot een aantal unieke samenwerkingen tussen de gamingindustrie en de modewereld.

De mobiele hit Kim Kardashian Hollywood uit 2013 is 45 miljoen keer gedownload. De game gaat over haar mode en kledingstijl.

“Veel onderdelen van deze game — van de outfits tot de haarstijlen en de accessoires — zijn gebaseerd op mijn favoriete looks die ik zelf heb uitgezocht,” vertelde Kardashian.

Door exclusieve mode te introduceren in de digitale wereld maakt Kim Kardashian: Hollywood (en de hierop gebaseerde game Kendall & Kylie) haute couture toegankelijk voor iedereen, wat het budget ook is.

De game is voortgekomen uit samenwerkingen met de grootste namen uit de modewereld, zoals Juicy Couture, Judith Leiber Couture en zelfs de ontwerper van de jurk die Kardashian naar het Met Gala droeg, Balmain Paris.

Final Fashion Fantasy

Vroeger werd het gezicht van Louis Vuitton gevormd door de jukbeenderen van Naomi Campbell en Kate Moss die over de catwalk flaneerden. Maar voor de zomer- en lentecollectie van 2016 koos het merk voor een strijdlustigere (en digitale) heldin: Lightning, het Final Fantasy personage dat te herkennen is aan haar roze haar.

In een video was te zien hoe Lightning over de catwalk liep en gevechtsklare poses aannam, gewapend met een zwarte Louis Vuitton clutch, alsof ze een verwoestende Firaga spell gebruikt.

In een interview over de samensmelting van de gamingindustrie en de modewereld met The Telegraph, beschreef Lightning hoe het haar mening over mode heeft veranderd.

“[I realised that] het geeft weer wat jij wilt uitstralen naar de mensen om je heen,” vertelde ze. “Ik hoop dat we op een dag het podium kunnen delen en dat de twee werelden één worden. Maar wie weet is dat te ambitieus, zelfs voor mij.”

Afkomstig van: Square Enix en Louis Vuitton

Creative director Ghesquière van Louis Vuitton vertelde dat hij door de samenwerking met de ontwikkelaar Square Enix vragen wilde oproepen over de vervagende grens tussen de wereld van videogames en haute couture.

“Hoe kun je een beeld creëren dat verder gaat dan de klassieke principes van fotografie en ontwerp?” vroeg hij zich af in een interview dat in The Telegraph is gepubliceerd. “Lightning laat een nieuwe manier van uitdrukking zien.”

Hoofdafbeelding afkomstig van: Square Enix en Louis Vuitton

Dit artikel delen

Gerelateerde onderwerpen

Mode

Lees dit hierna