eSports

Hoe de toekomst van onze draadloze wereld wordt gevormd

Eén van ‘s werelds grootste mobiele technologie evenementen voor geeks, Mobile World Congress, strijkt elk jaar in maart in Barcelona neer. Voor velen, inclusief Nicole Scott en Sascha Pallenberg, mede-oprichters van de technologische nieuws- en reviewsite Mobile Geeks, is het evenement een jaarlijkse pelgrimtocht geworden.

“Het is de enige echte mobiele show,” vertelde Pallenberg, die samen met Scott vanaf de Intel booth zal livecasten tijdens Mobile World Congress (MWC). Dit wordt het achtste jaar dat het duo het evenement bijwoont.

“Geen enkel ander evenement richt zich uitsluitend op de mobiele wereldmarkt.”

smartphone-vs.-tablet

Er worden meer dan 100.000 bezoekers en bijna 2.000 exposanten verwacht bij MWC in Barcelona. Pallenberg vertelt hoe het evenement blijft groeien.

“Ongeveer acht jaar geleden werd het gehouden in een fantastisch kasteel met ongeveer vijftigduizend mensen, maar op een gegeven moment moest het verhuizen naar een nieuwe locatie om de groei aan te kunnen.”

In de afgelopen vijf jaar heeft Pallenberg het evenement zien veranderen.

“Het ging allemaal over netwerkinfrastructuur, maar tegenwoordig zijn er veel meer onderwerpen.”

Een recent verslag van het onderzoeksbureau CCS Insight lichtte toe wat we dit jaar tijdens het evenement mogen verwachten. Op de eerste plaats komt de voortdurende uitbreiding van 4G LTE en andere nieuwe draadloze technologieën aan bod die de enorme vraag naar mobiele gegevens moeten beantwoorden.

Het verslag wees daarnaast naar betaalbare LTE smartphones, persoonlijke wearable technologieën en discussies over de kwestie van netneutraliteit en toekomstige 5G draadloze technologie, die naar verwachting in 2020 beschikbaar wordt.

MWC is waar Scott mensen ontmoet uit de draadloze industrie, en uit de eerste hand leert over nieuwe diensten en devices voordat ze voor het grote publiek worden onthuld. Ze vertelde dat de gesprekken zeer diep gaan, waarmee ze nieuwe technologieën tot in details leert kennen voordat ze mainstream worden.

Nu mobiele telefoons in de meeste werelddelen vanzelfsprekend zijn, verwacht ze innovaties te zien zoals smartphones met gebogen, transparante of dubbele schermen en betere camera’s aan de voorzijde.

int_brand_608_Bridge_5600_cmyk-1024x683

Volgens CCS Insight is de grootste doorbraak in mobiele devices de 3D camera die perceptuele computertechnieken mogelijk maakt.  Het onderzoeksbureau verwacht meer devices te zien als de Dell Venue 8 tablet met zijn geïntegreerde Intel RealSense 3D cameratechnologie.

“Het spannendste is te zien wat er gaat gebeuren met smartphones in de prijsklasse tot honderd euro,” vertelde Scott. “Ik ben benieuwd wat [voor soort functionaliteit] we kunnen verwachten tegen dergelijke prijzen. Stel je eens voor hoeveel toegankelijker deze voor iedereen zullen zijn.”

Deze betaalbare smartphones zullen 1 tot 2 miljard extra mensen voorzien van toegang tot internet. Mede hierdoor is Scott bijzonder nieuwsgierig naar wat Afrika en andere ontwikkelingsgebieden gaan doen met het mobiele internet; zogenaamde innovatie uit noodzaak, zoals Kenia’s systeem voor draadloze geldoverboekingen Saraficom, in 2013 door the Economist benoemd als ‘s werelds grootste mobiele geldsysteem.

CCS Insight toont aan dat hoewel de V.S. zich heeft gericht op het adopteren van LTE technologie om ‘s werelds meest waardevolle markt te blijven, zullen andere grote markten zoals China, India, Indonesië en Europa ook blijven groeien.

Naast alle nieuwe smartphones, tablets en zelfs wearable devices die worden tentoongesteld tijdens MWC, verwacht Scott dat software ook een belangrijke rol in gaat nemen tijdens het evenement.

“Het is misschien niet zo sexy voor consumenten, maar de cloud en hoe het onze gegevens helpt beheren blijft belangrijk.”

Pallenberg zou graag zien dat bedrijven meer zouden nadenken over de interconnectiviteit van zoveel persoonlijke devices – en de gegevens of media die ermee worden gecreëerd — op verschillende platforms, zodat al deze draadloze devices kunnen samenwerken.

shutterstock_254286322-1024x1024

“Het wordt veel eenvoudiger om mijn dagelijkse leven met een fitness device bij te houden, of mijn telefoon te gebruiken om te verbinden met thuis of mijn auto,” vertelde ij. Maar hij ziet de interconnectiviteit van deze functies als oppervlakkig.

“Tijdens WMC krijgen we te zien hoe deze interconnectiviteit zich zal ontwikkelen,” vertelde hij.

Smartphones blijven de verbindende factor in dit verhaal, vertelde Pallenberg.

“Smartphones nemen de rol in van ons elektronische ID. Ze bepalen hoe we met mensen verbinden, naar het werk reizen en zijn het meest gebruikte middel om te verbinden met het internet of things.

CCS Insight beschouwt 2015 als het jaar waarin telecom aanbieders steeds actiever zullen worden in diensten voor het verbonden huis en machine-naar-machine technologieën waarmee bedrijven hun logistieke bezigheden kunnen vastleggen en volgen.

Pallenberg maakt zich zorgen dat de industrie voor mobiele technologie te voorspelbaar wordt, en is van mening dat bedrijven en technologieën die tijdens het evenement de aandacht willen trekken een onverwachte eigenschap moeten hebben.

“Je maakt een grote indruk als je iets verrassends doet, zoals wat Intel deed met de door een Edison aangedreven slimme Spider Dress tijdens de Consumer Electronics Show. Dat combineerde design, mode en technologie. Zoiets zouden anderen ook moeten doen om mensen te prikkelen.”

Pallenberg en Scott zullen interviews met de mensen achter de meest enerverende technologieën livestreamen tijdens MWC op hun Mobile Geeks website.

Hier vind je de preview van MWC 2015 van de GSMA, de organisator van het evenement.

 

iQ_february_012015_Final1_Access-e1423502496343

Dit artikel delen

Gerelateerde onderwerpen

Lifestyle

Lees dit hierna