Lifestyle

Een uniek perspectief op de wonderen der natuur

Het beklimmen van de hoogste bergen ter wereld voor de mooiste foto’s en video’s levert een aantal unieke uitdagingen op. Tijdens hun reis naar de grootste bergketen van Centraal-Azië, de Pamir, nam het Photosafari team uit Kazachstan onder andere tripods, een pc en een drone mee.

Een harde noot om te kraken

De Pamir laat zich niet zomaar overwinnen, zelfs niet door professionele bergbeklimmers. Het plateau is enorm en kent grote hoogteverschillen. De verschillende gebieden hebben zelfs hun eigen klimaat. Reizigers moeten zich onderweg constant aan veranderende omstandigheden aanpassen. De meeste routes bevinden zich op meer dan 4 kilometer boven zeeniveau, waar de ijle lucht het zowel mensen als machines erg lastig maakt. Voor een expeditie naar de Pamir zijn daarom naast een uitstekende conditie ook speciale uitrusting en kleding nodig.

“We hebben al heel wat ervaring met dit soort tochten, dus we wisten welke problemen we tegen konden komen en hoe we ons moesten voorbereiden. Maar omdat het onbekend gebied betreft, konden we niet alles voorspellen,” vertelde Konstantin Kikvidze, één van de expeditieleden. “De grootste uitdaging was dat we niet eerder zulke hoge bergen hebben beklommen. We moesten onze voertuigen, drones en kleding aanpassen en vooral aan onze eigen conditie werken. Hoog in de bergen krijgt bijna iedereen last van zuurstofgebrek en ontdekt iedereen zijn eigen fysieke grenzen. Twee maanden voor aanvang van de reis begonnen we dus met trainen, wandelen en klimmen in de bergen, om beter voorbereid te zijn op de omstandigheden.”

810_5646-1024x760

Buitenaardse kraters en landschappen 

Het bedenken van de route duurde bijna even lang: het doel van de tocht was niet alleen om het fysieke uithoudingsvermogen te testen, maar ook om een aantal bijzondere uitzichten te fotograferen. Voor foto- en videoliefhebbers zit de omgeving vol verborgen schatten. De Pamir kent een rijke en interessante cultuur, vriendelijke en gastvrije mensen en een spectaculair landschap. Eindeloze groene vlaktes worden afgewisseld door de besneeuwde bergtoppen van de hoogste bergen ter wereld. De landschappen doen denken aan de maan of aan Mars: grijs- en bruintinten overheersen, de bergen zijn verlaten en er lijkt nooit eerder een mens te zijn geweest.

DSC00404-1024x653

Sterk lichaam, sterke geest

De derde en laatste belangrijke fase van de voorbereiding bestond uit het kiezen van de juiste uitrusting en apparatuur, inclusief de camera-apparatuur. Om de bewoonde wereld achter zich te laten en hier de ongerepte wildernis in te trekken, vertrouwde het team ironisch genoeg op de meest geavanceerde technologie.

“Het basiskamp bij de Leninpiek is alleen te voet bereikbaar, dus moesten we al onze apparatuur zelf dragen. Het is niet makkelijk om 12 tot 15 kilometer bergopwaarts af te leggen met een drone, verschillende camera’s, lenzen, een slaapzak en allerlei kampeerspullen op je rug,” vertelde Konstantin. “We moesten zo zuinig mogelijk omspringen met de accu’s omdat er geen elektriciteit aan de top is en reserveaccu’s onze bepakking nog zwaarder zouden maken. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan — het landschap bleef maar veranderen en de ongelofelijke kleuren zorgden ervoor dat we constant naar onze camera’s grepen.”

kk1-1-1024x757

Foto’s en video’s die tijdens dergelijke expedities worden vastgelegd zijn vaak uniek, omdat het erg lastig is om dezelfde trektocht nog een keer te maken en een bepaalde gletsjer in hetzelfde licht te vangen. Om de grote hoeveelheden gegevens op te slaan maakte het Photosafari team gebruik van uitgebreid geteste 2-in-1 devices met Intel® Core™ processors. Een dunne, convertible notebook neemt minder ruimte in en gaat langer mee op een acculading, en kan daardoor ook worden gebruikt om de apparatuur op te stellen en de quadcopter drone te besturen.

“We moesten ook op onze eigen ‘instellingen’ letten en af en toe ‘opladen’,” vertelde expeditielid Ekaterina Koshko. “We gebruikten bijna allemaal een tracking-app om onze vitale functies tijdens de klim naar de top in de gaten te houden. Als onze hartslag te snel steeg tijdens het klimmen, lasten we een pauze in om foto’s te nemen en weer op adem te komen.”

DSC9722-1024x598

Het extreme weer dwong het team van tijd tot tijd om op zoek te gaan naar een schuilplaats. “Vanwege de hoogte, de lage luchtdruk en ijle lucht raakten we op een gegeven moment de controle over de quadcopter kwijt. Gelukkig landde hij een paar meter naast het pad (in plaats van een kilometer verderop) en vonden we hem vrij snel terug.”

De poort naar een andere wereld

Ondanks alle tegenslagen wisten de Pamir en de lokale bevolking een onuitwisbare indruk op het team te maken. En hoewel je de landschappen op een computerscherm zou kunnen bekijken, moet je fysiek aanwezig zijn om de unieke cultuur van de bevolking op te snuiven, over hun dagelijkse leven en gewoontes te leren en het warme welkom van deze bijzondere bergbewoners te ervaren.

“De bewoners van de Pamir zijn heel open en vriendelijk en helpen iedere reiziger die voorbijkomt. Ze kennen de gemakken van de bewoonde wereld nog niet. Hun levens zijn nauwelijks veranderd sinds de communistische periode. Ze hebben het niet makkelijk,” vertelden de expeditieleden over hun ervaringen. “Langs compleet verlaten wegen kom je af en toe een enkel huisje tegen waar jonge kinderen uit komen die Engels hebben leren spreken van het grote aantal langsreizende buitenlanders.”

810_6235-1

Konstantin vertelde: “Het was ook leuk om te zien dat we door zoveel technologie mee te nemen geen afstand tussen ons en de natuur creëerden, maar juist een soort verbinding tussen de bewoonde wereld en de ongerepte natuur maakten. Alleen dankzij deze geavanceerde technologie konden we de prachtige uitzichten en de sfeer van de Pamir op een nieuwe manier in beeld brengen. We hopen dat ons project mensen inspireert om nieuwe hoogten te bereiken, of dat nu letterlijk of figuurlijk is.”

DSC01040-1024x684

Auteur: Elena Smirnova

Dit artikel delen

Gerelateerde onderwerpen

Lifestyle

Lees dit hierna