Vrouwelijke innovators

Drones voor het maatschappelijk belang

De World Health Organization schat dat 11.314 mensen zijn overleden sinds de laatste uitbraak van Ebola in West-Afrika in maart 2014. Deze uitbraak werd een ware epidemie, onder andere omdat de eerste besmette mensen kwamen te overlijden in afgelegen gebieden, waardoor de ziekte zich ongemerkt kon verspreiden.

Daarom onderzoeken wetenschappers of drones als snelle en betaalbare manier kunnen worden ingezet om patiënten in afgelegen gebieden te onderzoeken.

Dr. Timothy Amukele, patholoog aan de Johns Hopkins School of Medicine, toonde aan dat het moeilijk, zo niet onmogelijk is om het bloed van een patiënt te onderzoeken wanneer het dichtstbijzijnde medisch centrum op twee dagen lopen van de dorpskliniek ligt. Tegen die tijd is het biologische monster niet meer bruikbaar en kan het zelfs voor de patiënt al te laat zijn.

Amukele stond sceptisch tegenover het idee van één van zijn leerlingen om drones te gebruiken om bloedmonsters te vervoeren. “

We hebben het tenslotte niet over het transporteren van boeken of schoenen via Amazon,” vertelde hij. “Bloed is veel gevoeliger. De integriteit mag niet in gevaar komen.”

Naarmate hij er meer over nadacht werd het idee echter steeds interessanter.

Het is goedkoper dan het gebruik van motoren, die in Afrika worden ingezet als transportmiddel, vertelde Amukele. ”Men hoeft geen rekening te houden met slechte wegen of moeilijk begaanbaar terrein, omdat de drone in een rechte lijn van A naar B vliegt.”

drones voor het maatschappelijk belang 1

In juli werkte Amukele samen met twee UAV engineers aan een eerste test op een locatie net buiten Baltimore. Ze namen 56 bloedmonsters af bij vrijwilligers en lieten een drone er 38 minuten mee rondvliegen.

Ter vergelijking werden nog eens 56 monsters per auto vervoerd.

Uiteindelijk lieten de monsters uit de drone goede waardes zien op het gebied van rode bloedcellen en glucoseniveau, waaruit blijkt dat drones een prima alternatief zouden zijn voor het transporteren van monsters.

Deze methode zou geschikt zijn voor 80% van alle laboratoriumtests.

Om zijn test uit te breiden liet Amukele eind oktober nog een vlucht uitvoeren om het effect van de drone op levende microben te onderzoeken. Deze worden gebruikt voor minder vaak voorkomende (maar even belangrijke) biologische microbetests, zoals het kweken van bacteriën voor een longinfectie of urineweginfectie om de gevoeligheid voor specifieke antibiotica te testen.

Amukele voert op het moment analyses uit op de verzamelde data, maar de voorlopige resultaten zijn volgens hem veelbelovend.

De volgende fase is een praktijktest: een pilotproject ter land en ter lucht in een landelijke regio in het oosten van Afrika.

Amukele heeft zich sinds de tijd die hij als kind in Nigeria doorbracht al bezig gehouden met onderzoek op het gebied van het verbeteren van klinische laboratoria in het gebied van Afrika ten zuiden van de Sahara, en werkt nu al enkele maanden samen met overheidsfunctionarissen en medisch personeel in de regio om het project voor te bereiden.

Als het werkt kan het een enorme impact hebben, vertelde Amukele, die toevoegt dat door het uitgebreidere werkterrein patiënten eerder kunnen worden onderzocht en behandeld.

Voor Amukele betekent dat dat de technologie levens zal redden.

Dankzij de betaalbaarheid van drones ten opzichte van het huidige vervoer kan hoognodige medische zorg ook in afgelegen gebieden worden verstrekt. Amukele vertelde dat dat invloed kan hebben op hoe monsters over de gehele wereld worden vervoerd.

Hij heeft al veel vragen gekregen vanuit Indonesië, waar veel van de 900 bewoonde eilanden niet over een medisch lab beschikken om monsters te onderzoeken.

Klinieken en ziekenhuizen in grote stedelijke gebieden in Amerika hebben ook al contact met hem opgenomen over de mogelijkheden om drones te gebruiken als snellere en beter betaalbare manier om monsters vanuit de stad naar een centraal laboratorium te transporteren voor analyse.

drones voor het maatschappelijk belang 2“

Drones worden nu gebruikt om de mensheid te helpen en wereldwijde uitdagingen op te lossen,” vertelde Eddie Codel, de digitale fotograaf en droneliefhebber achter het eerste Flying Robot International Film Festival ooit dat op 19 november in San Francisco werd gehouden. Het festival kende ook een categorie voor drones voor het maatschappelijk belang.” “

Ze worden gebruikt om branden te bestrijden en vermiste mensen te zoeken, vertelde Codel. Ze worden gebruikt om de omgeving in de gaten te houden. Ze worden gebruikt om hulp te verlenen in gebieden die anders onbereikbaar zijn.”

De toepassingen zijn eindeloos, vertelde hij.

Hier vind je vier films over drones voor het maatschappelijk belang die volgende week in het festival worden getoond:

Het Syria Airlift Project gebruikt drones om voedsel en medicijnen te transporteren in het door oorlog verscheurde Syrië, zonder dat er mensen risico hoeven te lopen door deze hulp te bezorgen.

Mark Jacobsen, oprichter en directeur van Uplift Aeronautics, vertelde dat hij drones ziet als manier om het gevecht aan te gaan met een partij die uithongering en ontneming van medicijnen als oorlogstactiek gebruikt.

Skycatch Relief bood hulp in Nepal nadat een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter het gebied in april met de grond gelijk maakte. Niet allen leverde Skycatch zaken als Mylar dekens en regenjassen aan de bijna 3 miljoen dakloze mensen, het systeem maakte ook gebruik van 3D-mapping om de schade aan gebouwen te bepalen om de bewoonbaarheid te bepalen.

In 2014 reisde Tushevs Aerials naar de Amazone in Peru om de Rainforest Airforce op te leiden om inheemse leiders te trainen om drones te gebruiken om het regenwoud op hun land te controleren en beschermen.

De training werd verzorgd door AIDESEP, het grootste netwerk van de inheemse bevolking van Peru, met deelnemers uit de provincies van Loreto en Madre de Dios Amazon.

https://www.youtube.com/watch?v=xTIUBN70c-Q?feature=oembed

Waterfly, een project dat volgde uit de samenwerking tussen MIT en de Universiteit van Toronto, gebruikt hypermoderne sensortechnologie en een zwerm drones om meren en rivieren te scannen. Het doel is om de microscopische cyanobacterie op te sporen die de natuur, menselijke gezondheid en het drinkwater kan aantasten.

Door samen te werken als een team gebruiken de vliegende robots hyperspectrale afbeeldingen en watersondes om informatie te verzamelen over de ecologie van het water, die vervolgens via het internet naar de wetenschappers wordt verzonden.

https://www.youtube.com/watch?v=a0ec5aS_NeA?feature=oembed

Naarmate de technologie zich blijft ontwikkelen zullen nieuwe mogelijkheden opkomen, vertelde Codel. “Drones kunnen de grenzen verleggen van wat mogelijk is, vertelde hij. “Drones dienen dan als uitbreiding van het menselijk kunnen.”

Dit artikel delen

Gerelateerde onderwerpen

Onderwijs

Lees dit hierna