Entertainment

Dronefotografie biedt nieuw perspectief op verticale avonturen

Ken Kaplan Writer

Andy Manns passie voor waaghalzerij en het vertellen van verhalen met multimedia heeft nieuwe hoogten bereikt sinds hij de Yuneec Typhoon H met Intel RealSense technologie gebruikt: een drone die kan zien.

Bungelend boven een afgrond is Andy Mann op zijn best. Puur voor de kick beklimt hij met blote handen de steilste kliffen die hij kan vinden. Er is weinig dat de 36-jarige bergbeklimmer, duiker en poolreiziger leuker vindt dan het tarten van de zwaartekracht en de dood…behalve het creëren van visuele verhalen over zijn verticale avonturen.

Hij gaat op zoek naar afgelegen bergtoppen met een spectaculair uitzicht, die vaak alleen vanuit de lucht te zien zijn. Mann legde zijn beelden altijd vast vanaf de grond of terwijl hij met anderen meeklom, maar zijn creativiteit kreeg vleugels toen hij zijn eerste cameradrone aanschafte.

“Drones transformeren hoe ik mijn werk doe,” vertelde hij.

Deze zomer heeft Mann de Yuneec Typhoon H Pro getest, een drone met geavanceerde Intel RealSense 3D-cameratechnologie die obstakels kan zien en ontwijken.

Drones bieden Mann een nieuwe mogelijkheid om een boeiend verhaal te vertellen. Drones staan bekend om de establishing shots die dicht bij het onderwerp beginnen en vervolgens uitzoomen naar een vogelperspectief. Filmmakers kunnen verschillende technieken gebruiken, zoals steady pans, tracking, pedestal, fly over en revealshots om bepaalde scènes van meer drama te voorzien.

“Het is fantastisch om hier in de bergen over zoveel filmtechnieken te beschikken.”

andy_mann_yuneec_typhone_h_Intel_realsense2

Hij laat zijn drone graag vlak achter, naast of voor een onderwerp op oogniveau vliegen, op dezelfde snelheid als het onderwerp, vooral in krappe omgevingen. Dat geeft kijkers het gevoel dat ze zweven en biedt een realistisch perspectief op de wonderen der natuur.

“Ik neem met een shot vanuit de lucht graag afstand, om mijn personage in zijn omgeving te laten zien,” vertelde hij.

andy_mann_yuneec_typhone_h_Intel_realsense3

Manns fotografie is gepubliceerd in National Geographic Magazine, NG Adventure, Outside en de New York Times. Vanuit zijn thuisstad Boulder in Colorado reist Mann de wereld rond als executive director van 3 Strings Productions, om video’s en documentaires te produceren over extreme avonturen in de natuur.

Zijn interesse in visuele kunst ontstond in zijn jeugd, toen hij vaak door de fotografieboeken bladerde in het grafische bedrijf waar zijn moeder werkte.

“Pas op 26-jarige leeftijd ging ik fulltime reizen met een camera, en daar ben ik nooit meer mee gestopt.”

Nu hij een drone tot zijn beschikking heeft bedenkt hij graag nieuwe manieren om bijzondere perspectieven vast te leggen.

andy_mann_yuneec_typhone_h_Intel_realsense4

“Hij is echt heel makkelijk om te gebruiken,” vertelde hij over de Typhoon H Pro.

“Het is een kwestie van een schakelaar omzetten (om de Intel RealSense technologie te activeren). Je ziet de robot denken terwijl hij zijn omgeving scant en berekent hoe hij een obstakel het beste kan ontwijken.”

Hij vertelde dat als Intel RealSense ingeschakeld is de Typhoon niet alleen op zijn omgeving reageert, maar deze zelfs onthoudt.

“Als hij eenmaal een obstakel heeft ontweken weet hij in de toekomst automatisch waar hij moet uitkijken. Dat is voor mij erg handig omdat ik vaak in krappe ruimtes aan het filmen ben.”

andy_mann_yuneec_typhone_h_Intel_realsense8

Mann heeft een betrouwbare drone nodig die hij mee kan nemen naar afgelegen gebieden, zoals Groenland, Antarctica, Afrika en Peru.

“Ik heb iets nodig dat licht, betrouwbaar en 4K is,” vertelde hij. “Op de Typhoon durf ik wel te vertrouwen.”

Na een bezoekje aan The Monastery, een klimlocatie bij Boulder, met de professionele bergbeklimmer Jon Cardwell, wist Mann dat het de perfecte plek was om zijn video “Upward Places” te filmen.

“Het is een granieten klif met pieken tot wel 30 meter in de lucht, met Long’s Peak (4 kilometer hoog) op de achtergrond, maar als je in het ravijn bent heb je geen idee waar je bent,” vertelde hij.

De strakke planning, ideale weersomstandigheden en perfecte uitvoering kwamen allemaal samen om een bijzondere ervaring te realiseren.

“Jon rondde zijn klimtocht met een score van 5.14 (zeer moeilijk) net af toen het laatste restje zonlicht de piek raakte.”

andy_mann_yuneec_typhone_h_Intel_realsense7

Mann vertelde hoe een goede vriend, de wereldkampioen bergbeklimmer Sasha Digiulian, hem ooit vertelde hoe geweldig het zou zijn als er na een dag lang klimmen een pizza aan de top zou kunnen worden bezorgd. Hoewel hij zijn drone daar nog niet voor heeft gebruikt, zet Mann hem wel regelmatig in om nieuwe trajecten te vinden en om de makkelijkste route langs een bergwand te zoeken.

“Ik denk dat dronetechnologie ook heel belangrijk kan zijn tijdens reddingsmissies,” vertelde hij.

Hij heeft een tip voor iedere artiest die een drone aan zijn toolkit wil toevoegen: kies voor goede kwaliteit, zodat je je kunt richten op het realiseren van jouw visie en niet hoeft te rommelen met tegensputterende apparatuur.

andy_mann_yuneec_typhone_h_Intel_realsense9

“Wees ook niet bang om af en toe te crashen,” adviseerde hij. “Dat gaat nou eenmaal gebeuren als je een beginnend piloot bent. Gelukkig hoef je dan meestal alleen de bladen te repareren en ben je binnen no time weer mobiel.”

andy_mann_yuneec_typhone_h_Intel_realsense10

Sinds Mann ze een paar jaar geleden voor het eerst probeerde hebben drones zich enorm ontwikkeld.

“Dronetechnologie wordt met elke generatie steeds geavanceerder, en de toevoeging van RealSense bewijst dat,” vertelde hij.

“De drone van mijn dromen combineert waarschijnlijk de huidige functies van de Typhoon H Pro met een kleine camera die het dynamische bereik van een RED camera heeft.”

Noot van de redactie: bekijk hier “Upward Places,” Andy Manns video die is opgenomen met een Yuneec Typhoon H. Volg zijn vorderingen op Instagram en op zijn website. Ontdek alles over de Yuneec Typhoon H met Intel RealSense Technologie in deze video.

Dit artikel delen

Gerelateerde onderwerpen

Entertainment Lifestyle Technologische innovatie

Lees dit hierna