eSports

Dit minuscule brein voor wearables is zo klein als een knoop

Als 2015 het Jaar van Wearables wordt, betekent dat dat allerlei voorwerpen van computerkracht moeten kunnen worden voorzien – magische dingen van allerlei maten en vormen, ver voorbij onze verbeelding. Dat betekent dat productdesigners uit de werelden van sport, mode, reizen en andere gebieden voor het eerst aan de slag gaan met computertechnologie.

Intel Curie Module is de kleine en krachtige technologie die deze innovaties tot leven zal wekken.

Intel CEO Brian Krzanich onthulde de eerste prototype tijdens de 2015 International Consumer Electronics Show, en in de tweede helft van dit jaar komt het product officieel op de markt.

Curie brengt belangrijke eigenschappen die nodig zijn voor digitale functies, zoals draadloze verbinding, naar wearables.

Krzanich beschreef het als een kleine energiezuinige oplossing waarmee bedrijven snel en effectief een groot aanbod aan wearable technologieën kan ontwerpen.

“Het is energiezuinig en werkt lange tijd op een batterij ter grootte van een munt,” vertelde Kraznich het CES-publiek.

minuscule-brein-wearables-klein-als-een-knoop_1

De Intel Curie module is een minuscuul hardwareproduct gebaseerd op de Intel Quark SE SoC, het eerste system on a chip dat het bedrijf specifiek voor wearable devices heeft ontworpen. Het beschikt over energiezuinige Bluetooth radio, sensoren en speciale oplaadtechnologieën.

Krzanich beschreef dat het beschikt over een toegewijde sensor hub processor en een pattern classification engine waarmee het bijvoorbeeld snel en precies verschillende sportactiviteiten kan identificeren.

“Dit product komt net uit het laboratorium, dus om te bewijzen dat het werkt hebben we een eenvoudige app gemaakt,” vertelde hij.

Hij toonde aan hoe de Intel Curie Module, ter grootte van een knoop, zijn stappen meette en de gegevens naar een app op zijn smartphone stuurde.

In de toekomst zullen we meer wearable producten zien die worden gemaakt door bedrijven die nooit eerder met silicium aan de slag zijn gegaan, volgens Mike Bell, vice-president en general manager van Intels New Devices Group

“Vorig jaar zijn we gaan samenwerken met toonaangevende merken uit de technologie, mode en lifestyle, om een robuust wearable ecosysteem op te bouwen,” vertelde Bell. “Met de Intel Curie module blijft Intel de grenzen van het mogelijke opzoeken en stelt het bedrijven in staat om snel en effectief energiezuinige wearables in verschillende vormgevingen te maken.”

Waar de bestaande Intel Galileo technologie is ontwikkeld voor makers en doe-het-zelvers en Intel Edison – aangekondigd tijdens CES 2014 — is ontwikkeld voor professionals die prototypes en producten op basis van het Internet of Things maken, is de Intel Curie Module vooral bedoeld voor bedrijven die graag snel nieuwe wearables willen ontwerpen en lanceren.

“Met dit product kunnen onze partners nieuwe wearables in allerlei vormen en maten creëren, zoals ringen, tassen, armbanden, hangers, en ja, ook knopen,” vertelde Bell.

Gebrek aan flexibele, energiezuinige oplossingen, geïntegreerde software en systeemintegratie zijn de belangrijkste barrières voor bedrijven die wearable technologieën en devices willen creëren. De Intel Curie Module wil al die obstakels wegnemen met één minuscule microcomputer. Het combineert een aantal robuuste eigenschappen in een minuscuul formaat die ideaal zijn voor “always-on” applicaties zoals social media, sport, en fitnessactiviteiten.

“Tegenwoordig moeten bedrijven onderdelen en software uit verschillende hoeken halen – wat de ontwikkeling en marktgang vertraagt, de kosten verhoogt en innovatie en de groei van de markt vertraagt,” vertelde Steve Holmes, vice-president en general manager van Intels New Devices Group.

“Er is nu een kans voor nieuwe leiders om op te komen en geïntegreerde, flexibele en energiezuinige oplossingen te ontwikkelen.”

Vanwaar de naam?

Net als Intel Galileo en Intel Edison is Intel Curie genaamd naar een historische technologische uitvinder.

De nieuwe module ter grootte van een knoop is genaamd naar Marie Skłodowska-Curie, die volgens Wikipedia een Poolse en genaturaliseerd Fransenatuurkundige en scheikundige die pionierswerk verrichtte op het gebied van radioactiviteit.

minuscule-brein-wearables-klein-als-een-knoop_3

Ze was de eerste vrouw ooit die een Nobelprijs won, de eerste persoon (en enige vrouw) die hem twee keer won, de enige persoon die in twee verschillende wetenschapscategorieën won, en deel van de beroemde Curie familie met vijf Nobelprijzen.

Ze was ook de eerste vrouw die een professor werd aan de Universiteit van Parijs.

Dit artikel delen

Gerelateerde onderwerpen

Mode

Lees dit hierna