Vrouwelijke innovators

Deze koffer houdt jou in de gaten

De robotkoffer van Nua Robotics heeft een ingebouwde motor, waardoor hij zonder begeleiding kan rondrijden. Voorop zit een camerasensor, wat in feite het ‘oog’ van de koffer is. De bijbehorende software analyseert het beeld continu, zodat de koffer nergens tegenop botst.

Nua Robotics
Nua Robotics

Dat is op zich al vrij bijzonder, maar de koffer weet op slimme wijze ook bij zijn eigenaar te blijven. Met behulp van een draadloze verbinding ziet de koffer namelijk hoe ver hij is verwijderd van je smartphone. Op deze manier blijft de koffer altijd een bepaald aantal meters bij je in de buurt.

“Ieder object kan een slimme robot worden. Wij willen op deze manier robots in het dagelijks leven gewoon maken.”

De Nua-koffer is op dit moment nog niet te koop. Het bedrijf liet op technologiebeurs CES een vroeg prototype zien, maar deze lijkt nog lang niet klaar voor productie. De eerste versie laat echter zien hoe je van heel veel apparaten iets slimmers kan maken. Dat benadrukt CEO Alex Libman van Nua Robotics ook tegenover Mashable: “ieder object kan een slimme robot worden. Wij willen op deze manier robots in het dagelijks leven gewoon maken.”

Dat zulke ideeën zich niet tot alleen koffers beperkt hoeven te blijven, bewijst Amerikaan Guillermo Morro. Hij werkt op dit moment aan een kinderwagen waarin precies dezelfde technologie verwerkt zit, zodat ook je kind automatisch met je mee kan rijden. Dat is volgens Morro ideaal voor bijvoorbeeld tijdens het hardlopen. Deze Smartbe-kinderwagen wordt op dit moment aangeboden op Indiegogo.

https://vimeo.com/user47960043/smartbe

Je koffer in de gaten houden
Hoewel we nu nog geen meerijdende robotkoffer kunnen kopen, zijn er wel een hoop andere techbedrijven die manieren bieden om je reiskoffer slimmer te maken. KLM introduceerde in 2014 bijvoorbeeld de eTag. Dit is een bagagelabel voor je koffer, die met behulp van e-ink automatisch vluchtinformatie laat zien. Het apparaatje verbindt draadloos met een smartphone en een bijbehorend trackingapparaat genaamd de eTrack, zodat je altijd kunt zien waar een koffer precies is.

Er zijn ook bedrijven die aan alternatieven werken voor als je niet met KLM vliegt. Op crowdfundsite Indiegogo wordt bijvoorbeeld geld ingezameld voor de Bluesmart – een slimme koffer waarvan je altijd de locatie kunt zien in een bijbehorende smartphone-app. Deze koffer maakt het op een paar andere manieren makkelijker om te reizen. Zo heeft de Bluesmart een ingebouwde smartphone-lader, een digitaal slot om je spullen te beschermen en een interne weegschaal. Dankzij die laatste weet de Bluesmart altijd hoeveel je bagage nou eigenlijk weegt, zodat je bij het inchecken niet voor nare verrassingen komt te staan

Het is duidelijk dat er veel vraag is naar een slimme koffer. De Bluesmart alleen wist al meer dan 2 miljoen dollar in te zamelen. Best indrukwekkend voor een koffer die maar liefst 400 dollar (ongeveer 365 euro) kost.

Voor wie geen complete koffer wil kopen, zijn er inmiddels genoeg alternatieven. De LugLoc is bijvoorbeeld een klein apparaatje dat je in een koffer kunt stoppen, waarmee je de locatie vanuit een smartphone-app kunt traceren. De ingebouwde GPS-sensor laat de locatie op een kaart zien, en dankzij een forse batterij kun je een koffer 15 dagen achter elkaar in de gaten houden.

De trend is in elk geval wel duidelijk: een groeiend aantal bedrijven is bezig om je koffer slimmer te maken. Hierdoor raak je hem nu al minder snel kwijt, maar in de toekomst heb je er al helemaal geen omkijken meer aan. Als die ontwikkeling voortzet denken we in de toekomst nog maar op twee momenten aan onze koffers: als we ze inpakken en tijdens het uitpakken.

Dit artikel delen

Gerelateerde onderwerpen

Technologische innovatie

Lees dit hierna