eSports

De was drogen met ultrasone golven: briljante ontdekking bespaart tijd en geld

Een normale wasdroger doet er vaak drie uur over om een hele cyclus te doorlopen. De meeste mensen zijn best bereid om zo lang te wachten op droge kleren. Dat geldt niet voor Ayyoub Momen, die van plan is om de droogtijd van kleren terug te brengen van uren naar minuten, en misschien zelfs naar seconden.

“In minder dan 14 seconden kan ik een doorweekt stuk stof geheel drogen. Als ik dat met hete lucht zou doen, zou het 20 tot 40 minuten duren,” vertelt de wetenschapper uit Iran. Op basis van deze cijfers zou een volle wasmand binnen 15 tot 20 minuten droog zijn.

Microtrillingen kunnen razendsnel water uit textielvezels verwijderen

De wetenschapper uit het Oak Ridge National Laboratory in Tennessee begon zijn zoektocht naar een supersnelle droger door de technologie uit luchtbevochtigers te onderzoeken. Dat klinkt nogal tegenstrijdig – luchtbevochtigers hebben precies het tegenovergestelde doel. Momen wilt vocht uit materialen verwijderen, terwijl luchtbevochtigers worden gebruikt om de luchtvochtigheid te verhogen.

Het geheim van de nieuwe technologie ligt in de razendsnelle trillingen die sommige bevochtingssystemen gebruiken om water in minuscule druppeltjes te verdelen. Momen heeft dit principe toegepast om water uit textielvezels te verwijderen door middel van trillingen — door het vocht in de vorm van mist uit de stof te onttrekken en op te zuigen.

Deze methode kent naast tijdbesparing nog een aantal voordelen. Traditionele drogers veroorzaken veel meer slijtage. Daarnaast hoeft de drager niet te wachten tot de kleren zijn afgekoeld om ze te dragen. Het nieuwe systeem produceert minder warmte en veel minder stof en pluisjes.

mensen

De nieuwe droogtechnologie gebruikt bij elke cyclus zo’n vijf tot tien procent minder energie. Volgens de berekeningen van Momen levert dat alleen in Amerika al een aanzienlijke besparing op van 117 miljard kwh per jaar.

Traditionele droogtrommels staan bekend als één van de grootste energieslurpers in huis. Ze gebruiken evenveel elektriciteit als een energiezuinige koelkast, wasmachine en vaatwasser bij elkaar. Volgens de US Environmental Protection Agency gebruiken alle drogers in Amerika evenveel energie als de gehele staat Massachusetts.

grafiek

De technologie is een enorme doorbraak

De divisie van General Electric voor huishoudelijke apparatuur houdt Momens voortgang nauwlettend in de gaten. Venkat Venkatakrishnan, hoofdonderzoeker van het bedrijf, noemt de technologie “een enorme doorbraak." De oplossing bevindt zich echter nog in de ontwikkelfase — het huidige prototype kan slechts een klein rond stukje stof drogen (zie de video hieronder voor een korte demonstratie).

https://www.youtube.com/watch?v=_rTHbh-8KJktk&feature=youtu.be

Maar Momen hoopt in de loop van 2016 een model te hebben ontwikkeld dat een hele wasmand aan kan. De eerste ultrasonische droger wordt over vier jaar op de markt verwacht.

Hoewel er nog geen prijskaartje aan het innovatieve product hangt, ligt de prijs ongetwijfeld boven dat van modellen met traditionele technologie. Maar kopers die de investering aandurven zullen wel gecompenseerd worden door een lagere energierekening.

Naast de kostenoverweging valt er over het belangrijkste voordeel van deze technologie in ieder geval niet te twisten: eigenaren van een nieuwe droger houden meer tijd over voor leuke dingen.

Hoofdafbeelding: Knoxville News Sentinel
Image 1: ORNL — Ayyoub Momen
Image 2: Office of Energy Efficiency & Renewable Energy

Dit artikel delen

Gerelateerde onderwerpen

Wetenschap

Lees dit hierna