Entertainment

De top 8 films gebaseerd op videogames

Door Gijs Ettes

Films hebben altijd invloed gehad op videogames. Vooral in het afgelopen decennium zijn games filmischer en verhalender geworden, mede dankzij de technologische vooruitgang van (spel)computers. Andersom is er echter ook volop sprake van beïnvloeding. Dit zijn de 8 beste films die gedeeltelijk of zelfs helemaal zijn gebaseerd op videogames.

 

  1. Prince of Persia: The Sands of Time (2010)

Prince of Persia 2

We hebben de laatste jaren de nodige pulp de revue zien passeren, maar als gameverfilming springt Prince of Persia: The Sands of Time er in positieve zin tussenuit. De film werd geregisseerd door Mike Newell (bekend van Donnie Brasco en Harry Potter 4) en heeft een sterrencast met onder meer Jake Gyllenhaal en Ben Kingsley.

Het verhaal – met een voortvluchtige prins en een dolk die de tijd kan terugdraaien en het einde van de wereld kan betekenen – is niets om over naar huis te schrijven. Het acteerwerk en de manier waarop de spelwereld in beeld wordt gebracht, maken echter veel goed. Bovendien weet de film op een overtuigende over te brengen wat Prince of Persia zo leuk maakt.

 

  1. Silent Hill (2006)

Silent Hill

Deze film, gebaseerd op de gelijknamige survival horror-game, combineert succesvol verschillende elementen uit de spelreeks. We volgen Rose, een moeder wiens geadopteerde dochter Sharon tijdens het slaapwandelen steeds de naam van de stad ‘Silent Hill’ roept. In een wanhopige zoektocht naar antwoorden rijdt Rose met Sharon naar de stad toe. Vlak voordat ze die bereiken, volgt er echter een crash. Als Rose wakker komt, blijkt dat haar dochter is verdwenen. Ze hoopt Sharon te vinden in het nabijgelegen Silent Hill, maar daar wacht enkel dood en verderf.

Hoewel fans het nodige commentaar op het plot hadden, werd de presentatie en sfeer van Silent Hill goed gewaardeerd. De film heeft een aantal beklemmende scènes en is een aanrader voor fans van de game en liefhebbers van horror. Dat geldt overigens niet voor Silent Hill: Revelation 3D, het matige vervolg dat in 2012 verscheen.

 

  1. Resident Evil (2002)

Resident Evil

Sinds de verschijning van het eerste deel zijn de nodige Resident Evil-films de revue gepasseerd. Constante factor in de reeks is de Oekraïense Milla Jovovich, die de hoofdrol van Alice vertolkt. In de film uit 2002 zien we hoe met een team reddingswerkers afdaalt naar een geheim laboratorium waar een virus is ontsnapt. De groep heeft slechts drie uur om orde op zaken te stellen, voordat de infectie ook de rest van de mensheid bereikt.

Misschien nog wel een grotere bedreiging vormt de kwaadaardige AI, die niet van plan is om Alice en haar team levend te laten gaan. Resident Evil zit bomvol actie en een aantal bijzonder inventieve en spannende scènes. Mede dankzij het succes kreeg de film maar liefst zes vervolgen, waarvan de laatste begin 2017 in de bioscopen draait.

 

  1. Lara Croft: Tomb Raider (2001)

Lara Croft

De eerste speelfilm gebaseerd op avonturengame Tomb Raider was een kaskraker, en het is niet verrassend te zien waarom. Angelina Jolie is perfect gecast als de avontuurlijke archeologe Lara Croft, die een artefact vindt met een sleutel die de bezitter tijdens de zonsverduistering de macht geeft om de wereld te beheersen. Als de sleutel in de verkeerde handen valt, moet Lara de wereld rondreizen om een ramp te voorkomen.

Dat lijkt een garantie voor veel actie en spektakel, en deze verfilming verveelt dan ook geen moment. Onze ‘eigen’ Jan de Bont maakte in 2003 een vervolg genaamd The Cradle of Life, maar die presteerde aanzienlijk slechter in de bioscopen. Niettemin zijn beide films het bekijken waard, al was het maar om te zien hoe Jolie schittert in de rol van Lara Croft.

 

  1. Kingsglaive: Final Fantasy XV (2016)

Kingsglaive- Final Fantasy XV

De meest recente film gebaseerd op de populaire Final Fantasy-serie is zonder twijfel ook een van de betere. Kingsglaive: Final Fantasy XV is volledig computer gegenereerd, maar als je goed kijkt en luistert herken je bekende acteurs als Sean Bean, Lena Headey (beide Game of Thrones) en Aaron Paul (Breaking Bad).

Centraal in de film staat de Kingsglaive, een team van elitesoldaten dat moet voorkomen dat het koninkrijk van Lucis ten prooi valt aan de troepen van Niflheim. De strijd wordt prachtig in beeld gebracht met special effects die levensecht lijken. Wat dat betreft is de film het bekijken waard voor wie het in 2001 uitgebrachte Final Fantasy-deel The Spirits Within, eveneens volledig CGI, achterhaald vindt.

 

  1. Hitman (2007)

Hitman

De sluip- en moordgame Hitman is inmiddels twee keer verfilmd. In 2015 verscheen Hitman: Agent 47 met Rupert Friend als de kale huurmoordenaar, maar onze voorkeur gaat uit naar het deel uit 2007 met Timothy Olyphant in de hoofdrol. De nieuwere film heeft weliswaar een hoger budget en gelikterere actie, maar de eerste Hitman blijft dichter bij het bronmateriaal.

In Hitman zien we hoe Agent 47 zelf slachtoffer wordt van een smerig politiek spel, en op de hielen wordt gezeten door zowel de Britse als Russische geheime dienst. Wat volgt is een kat-en-muisspel waarin 47 afrekent met praktisch iedereen die hem in de weg loopt. Op het vrij nutteloze romantische subplot na is de Hitman-film vermakelijk, al wachten we nog steeds op een verfilming die net zo weet te boeien als de game.

 

  1. Mortal Kombat (1995)

Mortal Kombat

Het spel Mortal Kombat heeft alles behalve een sterk verhaal, maar toch werd medio jaren 90 besloten om er een film van te maken. Sterker nog, in 1997 verscheen een (behoorlijk dramatisch) vervolg en enkele jaren later zelfs een tv-serie. Het origineel uit 1995 is echter het vermakelijkst. Net als in het spel draait de film om een toernooi waarin de deelnemers het tegen elkaar opnemen met als inzet het voortbestaan van de wereld.

Shaolin monnik Liu Kang en zijn maatjes Johnny Cage en Sonja Blade zijn door dondergod Raiden uitverkoren om de Earth realm te vertegenwoordigen op het toernooi van de kwaadaardige Shang Tsung. Dat gaat echter niet zonder slag of stoot en de vechters hebben elk zo hun motieven om mee te doen. Mortal Kombat is een echte popcorn flick, een vermakelijk schouwspel met een bizar verhaal, komische special effects en twijfelachtig acteerwerk. Verplichte kost dus voor liefhebbers van ‘goede’ slechte films.

 

  1. Street Fighter: The Movie (1994)

Street Fighter

We besluiten de lijst met nog een guilty pleasure: de live action-film Street Fighter uit 1994. Deze rolprent met in de hoofdrollen Jean-Claude van Damme en Kylie Minogue kon fans ten tijde van de release niet bekoren. Toch wist de film ruim het drievoudige van zijn budget (35 miljoen) binnen te harken. Het acteerwerk is hilarisch slecht, met met de Belg van Damme als stoere ‘Amerikaan’ Colonel Guile en de Australische Minogue als de Britse Cammy.

Desondanks heeft de film zijn charme. Dat is enerzijds te danken aan het feit dat alle bekende personages de revue passeren, en anderzijds aan de special effects. De combinatie van praktische effecten en CGI sluit perfect aan op wat je zou verwachten van een Street Fighter-film. Het plot gaat alle kanten op, met generaal M Bison (Raul Julia) die poogt de wereld over te nemen en een groep good guys onder leiding van Colonel Guile die de tiran moet zien te stoppen.

Dit artikel delen

Gerelateerde onderwerpen

Entertainment

Lees dit hierna