Vrouwelijke innovators

De kunst van RealSense: durf jij de buitenaardse hoofden van Fred Deakin wakker te maken?

Eind 2015 werd in de Central St Martins Lethaby Gallery in Londen een unieke installatie tentoongesteld van buitenaardse hoofden, genaamd Intravox. Je kunt de hoofden hier bekijken – enorme hoekige digitale gezichten in pastellicht die uit een videogame uit de jaren 80 lijken te komen.

De vijf hoofden sluimerden in de schemer van de galerij en ontwaakten alleen wanneer er bezoekers naderden. De hoofden waren geprogrammeerd om een bepaalde zin, noot of woord te zingen; elk hoofd had zijn eigen stem — sopraan, alt, tenor, bas en beatbox; de output werd bepaald door de handbewegingen van de bezoekers.

Samen verzorgden de muzikale hoofden op basis van Intel RealSense technologie op verzoek van hun bezoekers een uniek geluidslandschap dat elke keer anders was.

De Intravox installatie en het buitenaardse koor zijn het werk van Fred Deakin, één helft van de Mercury-genomineerde elektronicaband Lemon Jelly, oprichter van de geroemde digitale ontwerpstudio Airside en huidig Professor van Interactieve Digitale Kunst aan de University of the Arts London.

Deakin is altijd op zoek geweest naar nieuwe manieren om muziek en beelden aan zijn publiek te presenteren en maakt daarbij gebruik van de nieuwe mogelijkheden die technologie biedt. In 2012 creëerde hij Electricity Comes From Other Planets in Parijs, een interactieve audiovisuele installatie die uit acht geprojecteerde abstracte ‘planeten’ bestond.

Ook deze digitale vormen waren ontworpen om te reageren op de aanwezigheid en bewegingen van bezoekers, door muzikale instrumenten te mixen en visuele effecten te tonen. Zie de installatie in actie in onderstaande video.

Intravox maakt gebruik van de dieptewaarneming van Intels RealSense 3D cameratechnologie om bewegingen van bezoekers te volgen. Dankzij de nauwkeurigheid van het systeem konden bezoekers letterlijk dirigent spelen voor het buitenaardse hoofd, door hun handen boven een podium te bewegen om de toonhoogte en het geluid aan te passen.

Kesseler_CSM_Fred_Deakin11_iq_by_intel_small

“Met Intels RealSense technologie beschikten we over een heel scala aan nieuwe manieren om met ons publiek te communiceren,” legde Deakin uit aan IQ. “Dankzij de innovatieve bediening konden we een magische ervaring creëren: bezoekers gebruiken handbewegingen om muziek en beelden op te wekken en raken tijdens het proces geïntrigeerd door het kunstwerk.

“Het eindresultaat was een unieke installatie die haar publiek meenam in een nieuwe wereld van verrassende interactie, voor een meeslepende ervaring waarin ze op geheel nieuwe wijze in aanraking kwamen met creatieve content.”

Kesseler_CSM_Fred_Deakin20_iq_by_intel_small

Net als Electricity Comes From Other Planets, werkte Intravox het beste wanneer het publiek samenwerkte.

“Elk beeld heeft zijn eigen stem en het idee is dat je het gehele werk alleen kunt ervaren als je niet alleen bent,” vertelde Deakin aan Creative Review. “Je kunt in je eentje wel een idee krijgen, maar pas met vier of vijf mensen beleef je de totale ervaring. Op die manier komen mensen vanzelf samen. Het is geen optreden, het is geen kunstwerk, het is geen app, maar een beetje van alles.”

 

 

Foto afkomstig van: Marco Kessler

Dit artikel delen

Gerelateerde onderwerpen

Entertainment

Lees dit hierna