Vrouwelijke innovators

BROEIKAS: computergames als kunstvorm

Rob Passchier Writer

“Films kunnen kunst zijn, boeken kunnen kunst zijn, muziek kan kunst zijn”, mijmert Jan Willem Nijman. “Games bestaan pas 50 jaar en zijn daarmee een relatief nieuw medium waar mensen nog een beetje aan moeten wennen, maar in principe is er geen verschil met andere media.” Kitty Calis vult hem aan: “Behalve dan dat een game al die dingen sámen is, met daar bovenop een laag interactie. De mogelijkheden om dat in te vullen zijn gigantisch en het aanbod van vandaag is dan ook enorm breed, van de grootste actieproductie tot de kleinste, meest persoonlijke uiting.”

“Er is zó veel meer dan Call of Duty, MineCraft en Candy Crush

“Er is zó veel meer dan Call of Duty, MineCraft en Candy Crush”, vervolgt Kitty. “Veel onafhankelijke kunstenaars drukken hun creatieve impulsen uit in een computergame, en we willen zo graag dat een gevarieerder publiek kennismaakt met deze opkomende kunstvorm. Daarom hebben we BROEIKAS ingericht, een – deels – interactieve en uiterst actuele expositie waarin we de bezoeker meenemen in een bijzondere wereld van artistieke en experimentele games.”

12525489_203713283311407_59295518355556079_o

Horizon verbreden
Samen hebben Jan Willem en Kitty twintig jaar ervaring in de Nederlandse gamesindustrie. Vlambeer, de studio van Jan Willem, heeft een naam opgebouwd met kritische en succesvolle meesterwerken als Ridiculous Fishing en Nuclear Throne. Kitty stelde haar creatieve en commerciële talenten in dienst van prestigieuze studio’s als Guerilla games, maar werkte ook mee aan het bekroonde actiepareltje Action Henk. Beiden zetten zich al jaren in voor een prominentere plaats van de bedrijfstak binnen de cultuursector, met als voornaamste doel de gamer eens wat verder te laten kijken dan de bekende blockbusters.

That Dragon Cancer is een goed voorbeeld van de diversiteit waarmee een spel de horizon van de gamer kan verbreden”, zegt Jan Willem. “Hierin wordt het heftige verhaal verteld van een familie, waarvan de zoon – Joel, nét een jaar oud – gediagnosticeerd wordt met kanker. In een point-and-click adventuregame raakt de speler betrokken bij de diepte- en hoogtepunten van deze periode, op een interactieve en overweldigende manier die een film nooit kan bieden.” Jan Willem en Kitty zijn diep onder de indruk van het spel. “In eerste instantie is het ontwikkeld om de persoonlijke ervaringen van Ryan en Amy, de ouders, te delen,” zegt Kitty, “maar na de dood van Joel is er veel herschreven en zijn de interacties met Joel nóg persoonlijker gemaakt.”

Kijkje in de keuken
Gelukkig is niet alles op BROEIKAS zo zwaar als That Dragon Cancer. In de eerste weken van de tentoonstelling was er bijvoorbeeld een brunch in combinatie met games als Donut County en werd er aandacht besteed aan voidscapes, werken die zijn gebaseerd op de leegheid en rare eigenschappen van digitale ruimtes. Iedere vrijdagmiddag rond 17.00 uur is er onder de noemer Show & Tell een vertoning van lopende projecten binnen en buiten BROEIKAS. Ook is er een selectie van nieuw internationaal werk en er zijn speciale gamepresentaties.

“Gedurende de hele looptijd van de expositie bieden we tien gameontwerpers een tijdelijke werkplek”

Verder krijgt de bezoeker de kans om een kijkje in de keuken te nemen. “Gedurende de hele looptijd van de expositie bieden we tien gameontwerpers een tijdelijke werkplek”, legt Jan Willem uit. “Iedereen mag over hun schouders meekijken wat ze allemaal aan het doen zijn en ze mogen onbeperkt uit hun concentratie worden gehaald met zinnige en onzinnige vragen.”

12523032_200433336972735_3844067714384233643_n

Een ieder die is geïnteresseerd in de artistieke kant van computergames, kan zich tot eind april laten onderdompelen in BROEI aan de Utrechtse Oosterkade. “En we hopen dat we niet alleen de overtuigde gamenerds mogen begroeten,” besluit Jan Willem, “want juist voor mensen die niet minimaal de halve dag achter een computer of console zitten, zou wel eens een compleet nieuwe wereld kunnen opengaan.”

Dit artikel delen

Gerelateerde onderwerpen

Gaming

Lees dit hierna