Technologische innovatie

Bouw je eigen huis van de toekomst met het IoT

Door Gijs Ettes

Met zijn Huis van de Toekomst voorspelde wetenschapper en tv-maker Chriet Titulaer onder meer innovaties als de HDTV, afvalscheiding en spraakbesturing voor apparatuur in je huis. Tussen 1989 en 1995 werden zo’n 250 nieuwe technologieën in het huis gepresenteerd, de een nog vooruitstrevender dan de ander, maar allemaal peperduur. Ruim 25 jaar later laat Verdi Heinz zien dat een slim huis helemaal niet duur en ingewikkeld hoeft te zijn.

Heinz droomde er als kind al van ooit te kunnen wonen in een huis zoals Chriet Titulaer het voorstelde. “Destijds nam ik mezelf voor om óf op een ruimteschip te werken, óf te wonen in een huis vol slimme technologie. Dat laatste is alvast gelukt.” In 2012 nam hij zijn intrek in een energiezuinige en milieuvriendelijke woning in Teteringen. Gelijktijdig ontstond het idee voor een eigen Huis van de Toekomst. Heinz benaderde diverse fabrikanten van slimme elektronica en richtte een website op: Huis van de toekomst Nu. Daar houdt hij een dagboek bij en publiceert hij reviews van de slimme apparatuur in zijn huis.

Het huis van de toekomst Nu onderscheidt zich door de focus op wat er nu of binnenkort mogelijk is met technologie. “Daarbij stellen we ook de eis dat het eenvoudig, betaalbaar en zelf te realiseren moet zijn. Veel van de apparatuur waarmee we begonnen zijn, is inmiddels gemeengoed. Denk aan slimme thermostaten, die je verwarming en verlichting kunnen bedienen.” Toen Heinz met zijn project begon, was domotica nog voorbehouden aan mensen met een dikke portemonnee. “Het kon alleen aangelegd worden door een prijzige monteur, had eigen afstandsbedieningen en vaak zat je gevangen binnen het ecosysteem van de fabrikant.” Inmiddels zijn veel van die beperkingen weggenomen en zijn er betaalbare consumentenproducten op de markt die slim met elkaar samenwerken.

Onafhankelijk

Toch is zeker niet alles in het Het huis van de toekomst Nu alledaags. In oktober verwelkomen Heinz en zijn gezin bijvoorbeeld een robothond. “De WowWee Chip is de eerste robothond waar we wellicht een band mee kunnen vormen. Hij heeft een uniek, eigen karakter en kan zich hechten aan zijn baasje. Ook belangrijk: omdat het robotje dezelfde motoriek als een echte hond heeft en zich automatisch oplaadt, voelt het minder als speelgoed.”

Verder tref je in het huis deursloten aan die openen met behulp van een app of je vingerafdruk, tuinverlichting die van kleur verandert op basis van je stemming en een draadloos beveiligingssysteem met smartphone-integratie. Heinz maakt daarnaast gebruik van een koptelefoon met EEG-sensoren die een ochtendhumeur tegen moeten gaan en een slimme fietsbel die fungeert als navigatie- en alarmsysteem. “Het meest trots zijn we echter op onze Tesla-accu die werkt in combinatie met zonnepanelen en een warmtepomp. We gaan langzaam maar zeker van energieneutraal naar energie-onafhankelijk.”

Veel van de apparatuur in Heinz’ huis is te bedienen met een smartphone of tablet. “Maar bedienen is nog steeds wat je doet. In de nabije toekomst zal zelfs dat automatisch gaan, op basis van tijdstip, zonlicht, locatie, stemming enzovoorts. En heb je dan toch iets nodig, bediening of informatie, dan vraag je daar gewoon in je eigen taal om. Siri heeft nog een weg te gaan, maar Alexa komt al aardig in de buurt. Zo ook producten als Homey. Hopelijk kunnen afstandsbedieningen snel de deur uit!”

Tips voor je eigen huis van de toekomst

De afgelopen vier jaar heeft Het Huis van de toekomst Nu aangetoond dat huisautomatisering voor iedereen toegankelijk is. Heinz is enthousiast over de ontwikkelingen omtrent het Internet of Things, al deelt hij de zorgen die veel mensen hebben over de inbreuk die IoT-apparaten op onze privacy kunnen maken. “Ik benader elk product als een gewaarschuwd man. Het is belangrijk om na te gaan hoe (goed) een product beveiligd is. Is de verbinding die het apparaat maakt met de servers van de fabrikant bijvoorbeeld versleuteld? Ook de beveiliging van je router moet op orde zijn voordat je met IoT-apparaten aan de slag gaat.” Voor beginners heeft Heinz tot slot een zestal tips:

  1. Start met een HomeWizard-kit. Met dit apparaat is het eenvoudig en echt voordelig om verlichting, rolluiken, bewegingsdetectoren, camera’s en andere apparaten aan elkaar te koppelen. Het mooie aan dit systeem is dat veel fabrikanten worden ondersteund.
  2. Het eerste dat je slim wilt maken is je verlichting, bijvoorbeeld via HomeWizard en/of Philips Hue. Zo heb je direct bruikbaar resultaat dat naar meer smaakt.
  3. Bedenk voor jezelf de ‘business case’. Wat voegt het toe voor jouw huishouden? Bespaart het kosten of, belangrijker nog, tijd? Of doe je het gewoon omdat het kan? Dat laatste kan voldoende reden zijn als het je plezier geeft in een toch al druk leven.
  4. Ga aan de slag met slimme stekkerdozen, USB-laders in stopcontacten en andere zaken die energie besparen. Kortom, combineer het aangename met het nuttige.
  5. Overweeg smartcams die niet niet alleen beveiligen, maar ook automatisch leuke herinneringen vastleggen, voor sfeerverlichting zorgen of een gerust gevoel geven dat je kinderen in orde zijn terwijl je bij de buren aan het borrelen bent. Logitech Circle en Withings Home zijn voorbeelden van producten die dit uitstekend aanpakken.
  6. Tot slot voorkom je met een slimme kleine server als Synology of QNAP dat onvervangbare foto’s verloren gaan. Je maakt er gemakkelijk (automatisch) back-ups mee van je belangrijkste gegevens. Ook hier is beveiliging belangrijk; zorg voor sterke wachtwoorden en encryptie. Dat laatste klinkt misschien ingewikkeld, maar met apparaten als deze heb je geen voorkennis nodig om het snel en eenvoudig te realiseren.

Dit artikel delen

Gerelateerde onderwerpen

Technologische innovatie

Lees dit hierna