eSports

7 draagbare Indie games die het best tot hun recht komen op het grote scherm

Ethan Gach Writer Twitter

Deze indie games zijn lekker lucht en kunnen op elk device gespeeld worden, maar ze komen het best tot hun recht als je ze samen speelt op een groot televisiescherm.

Technologische ontwikkelingen leiden jaar na jaar tot uitgebreidere en grafisch indrukwekkende games, maar buiten de mainstream stroomt een rivier van creatieve en vermakelijke onafhankelijke games die het goed doen op allerlei devices en schermformaten.

Veel kleinere studio’s gebruiken innovatieve designtechnieken om geweldige avonturen te creëren die de concurrentie met games van grotere studio’s aankunnen. Ze maken vaak gebruik van prachtige pixel- en 2D-art die geen krachtige processor en grafische kaart vereisen. Dat betekent dat deze games geschikt zijn op verschillende devices, inclusief hardware als de Intel Compute Stick, een minuscule pc die je via een HDMI-verbinding aan tv’s en monitors kan verbinden.

Je speelt deze games snel en makkelijk op een smartphone, tablet of notebook, zoals de bejeweled remix Beglitched of de angstaanjagende zombietitel met geweldige soundtrack Noct, maar als je ze speelt op een grote televisie in de woonkamer maak je er een nog intensere en socialere beleving van.

Racen met auto’s in Drift Stage, fantasiewerelden ontdekken in Night in the Woods of het uitdokteren van de winnende strategie in Overland wordt zo omgetoverd tot meeslepend vermaak voor een groep vrienden of familie. Deze indie games zijn lekker luchtig, waardoor ze in staat zijn om elke game-avond in een feestje om te toveren.

Night-in-the-Woods_GIF_no-credit-nl

Rain World

In het visueel indrukwekkende Rain World duiken spelers in de mysterieuze ruïnes van een verloren beschaving. Ze moeten de bizarre monsters uit het ongebalanceerde ecosysteem ontwijken, in de rol van het aandoenlijke diertje dat alleen bekend staat als “slugcat.”

Rain World heeft online een cultstatus verkregen. De ontwikkelaar James Primate beschreef het proces van het creëren van de game als “een constante samenwerking met het internet.” De ontwikkelaars maken vaak gebruik van feedback uit de community, dus fans kunnen zomaar hun eigen ideeën en suggesties in de game terugvinden.

De dynamische invulling van pixel art en AI van de vijanden brengt de gamewereld echt tot leven. Het is een lust voor het oog dat het meest tot zijn recht komt op grote schermen. Vrienden kunnen elkaar helpen om de intelligente monsters te verslaan, die in elke playthrough anders reageren. Primate noemde zelfs de mogelijkheid om samen te spelen, zodat tot wel vier spelers “de enorme gamewereld samen kunnen ontdekken!”

Rain-World_GIF-3_no-credit-nl

Beglitched

De “cyberpink” game Beglitched laat hekserij samensmelten met de wereld van computers in één hilarische ervaring. De game blaast het klassieke Bejeweled-genre nieuw leven in en stuurt spelers op een missie om mysterieuze codeerfouten te “debuggen” door puzzels op te lossen waarin tegels aan elkaar moeten worden gekoppeld.

In de gamewereld worden programmeervaardigheden gezien als magische krachten. Spelers beginnen als leerling en hacken hun weg door de game, waarbij ze via subtiele hints een groter geheim kunnen ontrafelen.

“Het verhaal legt de nadruk op onzekerheid en persoonlijke identiteit, en je krijgt het gevoel dat je tijdens de game de gedachten van een eenzaam persoon ontdekt,” vertelt programmeur Alec Thomson.

De game is ideaal om in groepen te spelen die technologische humor kunnen waarderen en is alles behalve eenzaam.

Noct

Deze multiplayer horrorgame in zwartwit lokt spelers met grimmige beelden en een spookachtige soundtrack die samen met de Nine Inch Nails gitarist Robin Finck is gemaakt.

Het brein achter de game, Chris Eskins, vroeg zich af hoe een zombiegame eruit zou zien als er alleen warmtebeelden zouden worden gebruikt. Het resultaat: een sfeer die precies tussen claustrofobie en een gevoel van isolatie in hangt.

De horror van Noct is niet gebaseerd op schrikmomenten, maar meer op een gevoel van gedeelde angst dat wordt versterkt door de game in groepen te spelen. De griezelige soundtrack smeekt erom om door de luidsprekers van een thuisbioscoop te worden afgespeeld, zodat vrienden elkaar moeten uitdagen om te spelen.

Noct-2_no-credit-e1463591108748-1024x512-nl

Night in the Woods

In tegenstelling tot wat de onheilspellende naam doet vermoeden, vertelt Night in the Woods een sprookjesachtig verhaal van een geklede kat die zijn weg naar huis probeert te vinden. De wereld doet denken aan een excentriek kinderboek, vol met lachende dieren en minimalistische vormen.

De game wordt door het verhaal gedreven en zal vooral fans van Telltale aanspreken. Spelers kunnen het verhaal beïnvloeden door keuzes die ze in de dialoog maken. Door de subtiele wijzigingen is de herspeelbaarheid van Night in the Woods hoog en worden spelers beloond die elkaars verhaal op verschillende manieren zien verlopen.

“Night in the Woods heeft een intieme sfeer, maar op gameconventies zien we vaak dat mensen dicht bij elkaar gaan zitten en samen om de grappen lachen terwijl ze de game spelen,” vertelde Adam Saltsman van Finji, de kleine uitgever die heeft geholpen om de game af te ronden.

Night-in-the-Woods_1_no-credit-e1463591146493-1024x512-nl

Overland

De survivalgame Overland is ook van Finji en legt de nadruk meer op strategie en tactieken dan op verhaal. Spelers beschikken over beperkte bronnen en moeten de tijd beheren om zich een weg te banen door een troosteloze omgeving vol minimalistische beelden en talloze bedreigingen.

Door samen te werken en de koppen bij elkaar te steken neemt de kans op overleven toe. Saltsman vergelijkt het samen spelen van Overland met “een bordspel, waarbij er veel wordt gediscussieerd over wat te doen en waarom, wie achter te laten en wie te redden, en welke risico’s er moeten worden genomen.”

overland_apr2016_4-e1463591182762-1024x512-nl

Gang Beasts

Double Fine’s op kleipoppetjes geïnspireerde vechtgame Gang Beasts is niet zozeer een tactische en intellectuele strijd, maar doet eerder denken aan een worstelpartij tussen uit hun kracht gegroeide kleuters. Het is de ideale partygame en verandert elke woonkamer in de virtuele versie van een potje modderworstelen.

Dat je deze competitieve titel niet al te serieus moet nemen ontdek je als de veelkleurige menselijke figuurtjes elkaar in fabrieken in elkaar slaan of elkaar van wolkenkrabbers af schoppen.

De game vindt plaats in de fictionele stad Beef City en beloont absurde capriolen, terwijl spelers die de regels niet volgen niet worden gestraft.

Gang-Beasts_1_no-credit-e1463591217266-1024x512-nl

Drift Stage

Klassieke racegames zoals Pole Position zijn al jaren verbannen naar uitverkoophoekjes en retro compilatievideo’s. Drift Stage moderniseert die klassieker uit de jaren 80 en zorgt ervoor dat virtueel racen weer helemaal terug is.

De chique kleuren en flitsende drifts dagen spelers uit om steeds extremere moves neer te zetten.

“Moderne games lenen zich veel minder goed om samen te spelen dan de games waar ik mee ben opgegroeid,” vertelde Charles Blanchard, de art designer van Drift Stage.

“Een goede arcade racegame moet gewoon over een split screen multiplayer modus beschikken. Samen met je vrienden op de bank spelen – zonder lag of andere smoesjes behalve mogelijk slechte controllers—is de leukste vorm van gamen.”

Noot van de redactie: omdat deze games nog moeten worden uitgebracht heeft de schrijver ze niet allemaal kunnen testen op de Intel Compute Stick. Om lokaal met meerdere spelers te kunnen spelen is een extra USB-hub nodig.

Bekijk hier meer bronnen over gaming van Intel

Dit artikel delen

Gerelateerde onderwerpen

Entertainment Gaming

Lees dit hierna