Gaming

4 Tips om te livestreamen als een pro

Jason Johnson Freelance writer and editor

Twitch-sterren geven tips over hoe nieuwe videogame-streamers een plekje in de schijnwerpers kunnen veroveren.

Het is zes uur op een donderdagavond en de achtergrond van het Twitch-kanaal van Fairlight Excalibur kondigt zijn 290.000 volgers aan dat “het avontuur bijna gaat beginnen.” Als de ster dan eindelijk arriveert, begint hij zijn verhaal alsof hij met een goede vriend in gesprek is.

“Het is hier zo heet dat ik bijna letterlijk wegsmelt—stuur alsjeblieft iemand langs met een dweil en een emmer als jullie niks meer van me horen,” schreef hij onlangs.

In de chatbox betuigen fans hun medeleven met een speciale “Fairlove” hartvormige emoji. Anderen bespreken uit welke ingrediënten een fictieve Fairlight-stoofpot zou bestaan.

Fairlight Excalibur 1

De meest populaire Twitch-uitzenders hebben hun eigen trouwe groep fans opgebouwd, maar niet iedereen bereikt dit niveau van populariteit. Van de 2,1 miljoen streamers die Twitch in 2016 kende, beschikt slechts een klein deel over de discipline, persoonlijkheid en apparatuur om een fulltime professional te worden.

Hier vind je vier tips van succesvolle streamers:

1. Zenuwen horen erbij, dus vermaak je maar gewoon

Toen de Twitch-persoonlijkheid AnneMunition en haar team onlangs Overwatch speelden op de Watchpoint Gibraltar map, was het strijdtoneel door een onverwachte bug plotseling compleet verlaten. In plaats van de geplande strijd tussen zes personen werd het een één-op-één duel tussen AnneMunition en een vijand.

“Oh god!” piepte AnneMunition terwijl alle ogen op haar gericht waren, waarna ze verklaarde: “Ik ga winnen.”

De spanning steeg tot ongekende hoogte toen ze bliksemsnel dekking zocht, zich omdraaide met een raketwerper en haar tegenstander een laatste keer salueerde voordat ze hem opblies.

Voor het ongetrainde oog leek AnneMunition kalm en vastberaden. Maar ze gaf toe dat ze wel even moest wennen aan de druk van het spelen voor anonieme toeschouwers op het internet.

Ook 2MGoverCsquared beaamt dat ze door gewoon te genieten van de game niet alleen hun zenuwen de baas waren, maar ook een authentiek optreden konden neerzetten.

Tips voor livestreamen_AnneMunition_no credit
AnneMunition weet dat dat een belangrijke factor is om toeschouwers te trekken.

“Ik kijk zelf bijvoorbeeld liever naar streamers die zichzelf blijven en genieten van hun games, dan naar mensen die een heel toneelstuk opvoeren om hun publiek te boeien,” legde 2MGoverCsquared uit.

Door een informele band met fans op te bouwen ontstaat een vriendschappelijke en vertrouwde relatie, waarmee toeschouwers in toegewijde fans veranderen.

2. De kwaliteit van de stream maakt het verschil

Een paar maanden geleden probeerde de livestreamer App1eCrisp Overwatch te streamen via haar goeie ouwe notebook.

Ze vertelde hoe de computer in het heetst van de strijd “vreemde geluiden begon te maken en klonk alsof ik een motor in de toeren jaagde. Ik geloof dat ik op een gegeven moment zelfs een rookpluim zag.”

Er verscheen een waarschuwing in beeld over haar oververhitte CPU. Haar volgers verlieten massaal de stream.

“Terwijl ik naar die foutmelding zat te staren besefte ik me hoe laat het was,” vertelde ze. “Tijd om over te stappen op een nieuwe pc.”

Een krachtige computer — of dat nu een notebook of desktop is — is onmisbaar voor streamers. Het tegelijkertijd spelen van een game, opnemen van HD-video en coderen van een live-uitzending is een flinke uitdaging voor elke processor.

Het gaat niet meer alleen over het spelen van een game, vertelde Mark Chang van Intel.

“Het gaat ook over delen met vrienden en lid zijn van een community,” vertelde hij. “Dat maakt de ervaring van de game pas compleet.”

Hij vertelde dat er veel computerkracht vereist is om de game te spelen en tegelijkertijd video te transcoderen en dat nieuwere multicore processors ontworpen zijn om dit soort megatasking soepel te verwerken.

Navin Shenoy, corporate vicepresident van Intel en general manager van de Client Computing Group van Intel, houdt een zevende generatie Intel Core processor vast.
Navin Shenoy, corporate vicepresident van Intel en general manager van de Client Computing Group van Intel, houdt een zevende generatie Intel Core processor vast.

Tijdens de introductie van de zevende generatie Intel Core processors in augustus kondigde Navin Shenoy van Intel aan dat levensechte online ervaringen computers vereisen met de kracht om tegelijkertijd te kijken, creëren en gamen, in wat hij het “immersive internet” noemt.

“Een game als Overwatch kun je op een dunne en lichte notebook overal en altijd spelen,” vertelde Shenoy.

Als iemand haar kanaal voor het eerst bezoekt weet AnneMunition dat ze heel kort de tijd heeft om indruk op ze te maken.

“Als de kwaliteit van je video’s tegenvalt omdat je CPU er niet geschikt voor is raak je in feite een klant kwijt.”

3. Stel je eigen computer samen

Het klinkt misschien als een flinke uitdaging om je pc van de grond af op te bouwen. Maar bronnen zoals Newegg maken het proces eenvoudig en communities zoals r/buildapc helpen beginners graag.

En volgens AnneMunition en Fairlight Excalibur wegen de voordelen van het bouwen van je eigen machine zwaarder dan de leercurve.

Drogon3
AnneMunition’s Drogon.

“Ik zou iedere beginner aanbevelen om zijn eigen pc te bouwen omdat je daar veel ervaring en kennis mee opdoet,” vertelde AnneMunition, die voordat ze een kanaal startte nooit een pc had gebouwd.

Tegenwoordig beschikt ze over een echte streamingmachine die ze Drogon noemt, naar een draak uit Game of Thrones.

Met haar extra kennis en uitgespaarde budget kon AnneMunition de belangrijkste componenten upgraden om vloeiend te blijven streamen.

Both2

Door zelf een pc samen te stellen besparen streamers niet alleen op kosten, maar kunnen ze zich ook richten op de onderdelen die zij belangrijk vinden.

“Een pc die voor streaming is gemaakt heeft naast een krachtige processor niet veel nodig, dus die kun je vrij goedkoop samenstellen,” legde Fairlight Excalibur uit.

4. Gebruik je persoonlijkheid om je publiek op te bouwen

De communicatie tussen sterren en fans tijdens livechats maakt streaming een unieke vorm van entertainment. Volgens John Howell, de director of partnerships van Twitch, zorgt dat er ook voor dat het publiek terug blijft komen.

Toen Fairlight Excalibur zijn donderdagavondstream begon, bedankte hij zijn vaste kijkers en vroeg hij zelfs een trouwe fan hoe zijn verhuizing was gegaan. Hij adviseert beginners om op authentieke wijze te communiceren met volgers.

“Ga op zoek naar wat goed bij jouw persoonlijkheid past, blijf volhouden en laat je niet ontmoedigen,” vertelde hij. “Groei kan een lang proces zijn.”

Volgens Forbes kan het langer dan drie jaar duren voordat er genoeg fans zijn opgebouwd om van het streamen te kunnen leven. De beloning is dat je aanbeden wordt door een extreem trouwe groep gelijkgestemde gamers.

De community van Excalibur noemt zichzelf de “FairKnights,” terwijl de hechte groep van 430.000 fans van 2MGoverCsquared zichzelf “The Peep Crew Family” noemt.

“We komen altijd voor elkaar op,” schreef 2MGoverCsquared op haar Twitch-pagina.

Met de #peepcrewforlife hashtag hebben haar fans hun eigen hoekje op het internet gecreëerd waar ze inside jokes en memes kunnen delen en elkaar kunnen steunen.

“Ik ben heel erg blij met zo’n geweldige crew die bij elke stream groter wordt,” vertelde ze.

De grootste sterren van Twitch beseffen dat ze niet alleen een publiek vermaken, maar ook mensen verbinden dankzij hun gedeelde liefde voor games.

Klik hier voor meer gaming recources van Intel

Dit artikel delen

Gerelateerde onderwerpen

Gaming Entertainment

Lees dit hierna