eSports

3 technologische hoogtepunten van de Dutch Design Week

Ieder jaar is er weer bijzondere aandacht voor werk van jonge getalenteerde ontwerpers. De Dutch Design Week heeft ieder jaar ambassadeurs die zowel representatieve als inhoudelijke taken vervullen om het evenement en de jonge ontwerpers in het bijzonder te ondersteunen. De afgelopen editie werd gekozen voor Studio Makkink & Bey van architect Rianne Makkink en designer Jurgen Bey en kunstenaar en filosoof Koert van Mensvoort. Met name omdat zij een bijdrage konden leveren aan het integreren van maatschappelijke vraagstukken in het evenement.

‘What if…?’
Het thema van dit jaar, ‘What if’, deed een beroep op de ontwerpers en hun verbeeldingskracht. En zo’n thema moet natuurlijk wel resulteren in vernieuwende concepten en producten. ‘Wat als…?’ is natuurlijk dé vraag die ten grondslag ligt aan creativiteit en vernieuwing. Wat als we in de toekomst kijken, hoe ziet de samenleving er straks uit? 2.500 deelnemers presenteerden tijdens Dutch Design Week hun nieuwste werk en  bezoekers waren er ook in grote aantallen (meer dan 275.000, een record). Heb jij DDW gemist? Dit zijn een paar van de getoonde hoogtepunten op gebied van technologie.virtual-reality-epilepsie
Virtual reality
Door ontwerpers de vrije hand te geven en een kijkje te laten nemen in de toekomst, kon virtual reality natuurlijk niet uitblijven. In een wereld van schijnwerkelijkheid zijn de mogelijkheden namelijk onbegrensd. Het wordt natuurlijk al langere tijd gebruikt in de wereld van gaming, maar ook virtual reality ontwikkelt zich door. De tentoonstelling Hyperspaces dook op de maatschappelijke toepassingen van virtual reality en augmented reality.  En die zijn er veel meer dan je denkt! Op gebied van kunst bijvoorbeeld: een schilderij is twee dimensies, maar stel je eens voor dat er een 3D-variant van gemaakt kan worden, zodat je kunt rondlopen in de wereld van het schilderij. Of ook op het gebied van gezondheid: met een virtual reality bril zoals de Oculus Rift kun je ervaren hoe het is om bijvoorbeeld epilepsie te hebben. Je loopt dan door een ruimte, maar steeds valt het licht uit: hoe reageer je daarop? Er is ook virtual reality op gebied van architectuur en interieur: je kunt virtueel een compleet huis bouwen, inrichten en er ook nog doorheen lopen, om te kijken of het je bevalt. Virtual reality gaan we ongetwijfeld in de toekomst nog veel vaker zien.


De toekomst van fashion
Eén van de dingen die natuurlijk niet te voorspellen is, is wat we in de toekomst voor kleding zullen dragen. Of kan dat soms wel? _IMG_2866-LRG
Groundfridge
Voedingsmiddelen zoals melkproducten, vleeswaren en groente wil je thuis koud kunnen bewaren in je koelkast. Maar er is nog een andere plek waar je dat makkelijker zou kunnen doen: onder de grond. Groundfridge is een innovatieve variant op een traditionele koelkelder en maakt gebruik van de isolerende werking van de grond. Onder de grond ligt de temperatuur altijd tussen de 10 en 12 graden. De ondergrondse koelkast is ook lekker groot en je kunt er genoeg koud zetten voor een gigantisch feest: er past 3.000 liter in. (de inhoud van 20 koelkasten). En dat helemaal zonder elektriciteit! Vanaf het najaar van 2015 is de Groundfridge leverbaar, met een flink prijskaartje van €7.450,-, dat wel. Hij heeft een diameter van 228 cm en moet ingegraven worden. Dus helaas niet handig als je in een appartement op driehoog achter woont.

Een recordaantal deelnemers genoot de afgelopen week in Eindhoven van deze en nog veel meer ideeën, kunststukken en technologische hoogtepunten. We kunnen er weer een jaar tegenaan, maar kunnen eigenlijk ook niet wachten wat de volgende editie ons zal brengen!

 

Dit artikel delen

Gerelateerde onderwerpen

Entertainment

Lees dit hierna